18 Gusht 2022

Qeveria gjermane kërkon një fondi të përbashkët për bankat

Berlin, 26 gusht - Propozimi i qeverisë gjermane për krijimin e një fondi të përbashkët ku bankat do të paguanin para për shpëtimin e tyre në rast krizash, ka shkaktuar debate të shumta.

Shoqata e bankave gjermane ka kërkuar që në këtë fond të paguajnë para jo vetëm bankat, por edhe sigurimet dhe fondet që kanë përfituar nga paketa e qeverisë për shpëtimin.

Kabineti qeveritar ka miratuar dje projektligjin sipas së cilit bankat çdo vit duhet të paguajnë në një fond të përbashkët një pjesë të fitimeve.

Parashikohet që brenda një viti në këtë fond të paguhen rreth 1,2 miliardë euro, të cilat do të përdoreshin për ndihmën e institucioneve financiare në rast krizash.

Opozita është e mendimit se këto para nuk mjaftojnë aspak dhe se në rast krizash sërish do të ngarkohen taksapaguesit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)