18 Gusht 2022

Polonia dhe Çekia shtyjnë vendosjen e euros

Varshavë, 20 gusht - Polonia dhe Çekia mendojnë për një kohë të gjatë ta shtyjnë kalimin drejt euros edhe përkundër obligimit që e morën gjatë hyrjes në Bashkimin Evropian.

Kjo bëhet e ditur në analizën e bankës zvicrane UBS, sipas të cilës dy vendet për shkak të krizës botërore ekonomike, kanë planifikuar që në një afat më të gjatë ta shtyjnë obligimin për vendosjen e euros si mjet pagesor.

“Autoritetet në Poloni panë se në periudhë të krizës sa shpëtimtare mund të jetë valuta kombëtare. Dobësimi i zlotës në masë të madhe u ndihmoi eksportuesve dhe shpëtoi Poloninë nga recesioni”, bëhet e ditur në raportin e UBS-së.

Ndonëse Qeveria polake përgatitej që ta futë shtetin në të ashtuquajturin vend të pritjes për euron “ERM 2”, analistët e bankës zvicrane janë të bindur se Polonia do ta ndjekë shembullin e Suedisë, e cila me vite të tëra nuk heqë dorë nga krunat e veta.

Anketat e fundit e konfirmojnë këtë mendim, meqë 53 për qind e polakëve konsiderojnë se vendosja e euros do të reflektohet negativisht mbi buxhetin e tyre vendor.

Njëherit në Çekinë fqinje gjithnjë e më shumë rritet evroskepticizmi, për shkak të cilës arsye gjithnjë e më pak happen debatet që të mos ketë vendosje të euros.

Guvernatori i sapoemëruar çek, Mirosllav Singer, është kundërshtar kategorik i hyrjes së shtetit në Eurozonën, qëndron në analizën.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)