26 Shtator 2022

Paradoksi kosovar: optimizmi i lartë kundrejt sfidave europiane

Prishtinë, 25 shkurt - Fondi Europian për Ballkanin (EFB) në bashkëpunim me Gallup Europe dhe në  partneritet me Fondacionin Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) kanë  prezentuar të gjeturat e sondazhit publik të realizuar në fund të vitit 2009 në Kosovë dhe të gjitha vendet e Ballkanit.

Këto të gjetura janë prezentuar në tryezën me titull “Paradoksi kosovar: optimizmi i lartë kundrejt sfidave europiane” e cila u mbajt me 25 Shkurt 2010 në Prishtinë. Gallup Ballkan Monitori hulumton opinionin publik në çështje të ndryshme, që nga kënaqsia me standardin dhe kushtet e jetës së qytetarëve, besimi në parti politike, gjykata, OJQ dhe media, luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar deri te pritjet dhe qëndrimet drejt integrimit në BE dhe NATO.

Diskutimi u hap me një prezentim të shkurtë nga znj. Hedvig Morvai - Horvat, Drejtore Ekzekutive e Fondit Europian për Ballkanin (EFB) dhe znj. Venera Hajrullahu, Drejtore Ekzekutive e Fondacionit Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF). Të gjeturat e hulumtimit për Kosovë u prezantuan nga Robert Manchin, drejtor i Gallup për Evropë i cili bëri një krahasim të të gjeturave në Kosovë dhe në rajon. Të gjeturat ku Kosovarët mbeten më optmistët në rajon, të kënaqur me qeverinë porn në anën tjetër me kushtet më të vështira socio-ekonomike dhe gatishmëri për të lënë Kosovën për mundësi më të mira jashtë vendit u diskutuan nga panelistët vendas z. Ilir Deda nga KIPRED, znj. Mimoza Kusari – Lila nga AKR dhe z. Avni Zogiani nga organizata ÇOHU derisa debati u moderua nga kryeredaktori i gazetës Koha Ditore z. Agron Bajrami.

Të gjeturat kryesore për Kosovën

Kosova së bashku me Shqipërinë mbeten vendet më optimiste në rajon. Edhe pse 60% e qytetarëve në Kosovë kanë vështirësi të paguajnë faturat e shërbimeve publike, 2/3 e qytetarëve ose 67% janë të kënaqur me standardin e jetës.

Edhe përkundër optimizmit dhe shkallës së lartë të kënaqsisë me jetën, shumica e shqiptarëve të Kosovës shohin më shumë mundësi jashtë vendit dhe duan të emigrojnë, kryesisht në Gjermani, Zvicër dhe SHBA. Shqiptarët në Kosovë po ashtu kanë shkallë të lartë të kënaqsisë me punën e institucioneve dhe janë të parët në regjion në përkrahje për BE dhe NATO.

Kryeministri Hashim Thaçi ka qen ndër liderët më të përkrahur por në anën tjetër rreth 9 nga 10 persona janë përgjigjur që qeveria është e korruptuar. Serbët e Kosovës kanë rritur pakënaqsinë ndaj pavarësisë nga 74% në 80% në krahasim me vitin e kaluar dhe vetëm 12% mendojnë që mund të jetojnë me shqiptarët në paqe në një Kosovë të pavarur.

Në këtë situatë, serbët e Kosovës nuk ndihen të mbrojtur nga qeveria në Sërbi, përkundrazi 59% thonë se Beogradi po bën punë të dobët apo madje të keqe duke mbrojtur interesat e tyre dhe ndoshta kjo ka bërë të shikohet për mundësi të tjera dhe ndoshta për këtë arsye përkrahja për anëtarësim në BE ndër serbët e Kosovës është rritur nga 9% në 22% në krahasim me vitin 2008.

Metodologjia

Puna në terren për këtë raundin e fundit është bërë në  shtator v. 2009. Studimi bëhet çdo vit dhe mban standardet më të larta të përfaqsimit të një hulumtimit, me rreth 1000 të intervistuar për një shtet. Gallup Ballkan Monitori është dizajnuar që të mbulon të gjitha temat me interes për vendim marrësit, studiuesit dhe mediat.

Partneriteti

Gallup Ballkan Monitori është fryt i partneritetit të suksesshëm ndërmjet Fondit Europian për Ballkanin dhe Gallupit. Gallup Ballkan “Monitori” është hulumtimi i vetëm i thellë dhe i pari që ka mbuluar gjithë Ballkanin perëndimor. Ai paraqet pikëpamjet e qytetarëve për të gjitha aspektet e jetës së tyre dhe ofron informata strategjike për dimensionet socio-ekonomike, socio-politike dhe multi kulturore të Ballkanit.

Që nga themelimi, Gallup Ballkan Monitori është zhvilluar shpejt në një  autoritet me renome për opinionin publik në Ballkanin Perëndimor. Të dhënat e tij rregullisht përdoren nga vendim marrësit në Insitucionet Europiane dhe organizatat tjera ndërkombëtare. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 shtator 2022 - Nën përkujdesjen e Kryetarit të Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati do të mbahet mbledhje përkujtimore në 24 vjetorin e “Masakrës së Gollubovcit”. (Salla e mbledhjeve të KK të Malishevës, ora 10:00)

- Komiteti Olimpik i Kosovës në kuadër të Javës Evropiane të Sportit 2022, organizon konferencën “Forumi për Sportin”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Agjencia për Informim dhe Privatësi, me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Lirinë e Informimit, mban konferencë me Kryetarë të Komunave. (Hotel Emerald, ora 10:15)

- Këshilli i Prindërve i shkollës “Faik Konica” në Prishtinë do ta organizoj një protestë për të shprehur pakënaqësinë e prindërve dhe nxënësve ndaj mos fillimit të procesit mësimor. (Oborri i shkollës, ora 12:00)

- Në 24 vjetorin e “Masakrës së Gollubovcit” behë homazhe te varrezat e martirëve në Plloqicë. (Fshati Plloqicë, ora 12:00)

- Në Qendrën Mediale në Çagllavicë zhvillohet debati me temën “Jo do të thotë jo - dhuna seksuale dhe ngacmimi i grave”. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 12:00)

- Mahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Repulikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Në prag të ndeshjes Kosova - Qipro mbahet konferenca për media e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 17:00)

- Zhvillohet stërvitja zyrtare e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 17:30)

- Mbahet konferenca për media e Qipros. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 18:30)

- Zhvillohet sStërvitja zyrtare e Qipros. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 19:00)