30 Janar 2023

OSBE organizon konferencë dy-ditore për të drejtat pronësore

Prishtinë, 6 korrik - Misioni i OSBE në Kosovë dhe Universiteti i Essex-it do të organizojnë nesër një konferencë dy-ditore për të drejtat pronësore.

Konferenca e quajtur ”Të drejtat pronësore në tranzicion: sfidat e zhvillimit të Kosovës post-konfliktuale në të ardhmen” do të shqyrtojë lidhjet në mes të të drejtave të njeriut, ligjit për të drejta të njeriut, si dhe politikave e strategjive për zhvillim ekonomik.

Përveç kësaj, në konferencë do të elaborohen çështjet e kthimit të pronës, të drejtat trashëgimore përfshirë dispozitat kundër diskriminimit, çështjet e pronësisë së komuniteteve siç janë trashëgimia fetare dhe kulturore. Temat e konferencës janë të bazuar në konstatimet e gjetura gjatë monitorimit të rregullt dhe analizave të gjendjes nga OSBE.

Fjalime hyrëse do të mbajnë: Ambasadori Werner Almhofer, Shef i Misionit të OSBE-së Kosovë, Profesor John Packer, Drejtori i Qendrës për të drejta të njeriut të Essex-it dhe James Rodervaher, Drejtor i Departamentit të OSBE-së për të Drejta të Njeriut dhe Komunitete. 

Në këtë konferencë do të marrin pjesë edhe ekspertë rajonalë dhe ndërkombëtarë, përshirë Këshillin e Evropës, Universitetin e Essex-it, Universiteti Laurentian të Kanadasë dhe po ashtu nga institucionet si Kuvendi i Kosovës, ministritë, departamentet komunale dhe Muzeu i Kosovës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 janar 2023

 - Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione, takohet me përfaqësues të Komisionit Vlerësues Mjekësor për Statusin dhe të Drejtat e Personave Paraplegjik dhe Tetraplegjik. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)

- Kuvendit Komunal të Rahovecit mban mbledhjen e parë për këtë vit. (Salla e KK-Rahovec, ora 10:00)
    
 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendin të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, C301, ora 11:00)
 
- Komuna e Vushtrrisë organizon ceremoninë e zbulimit të lapidarit të Dëshmorëve të Kombit, Sadri Maksuti e Sadik Malaj. Merr pjesë dhe kryetari i Komunës. Ferit Idrizi. (Fshati Stanoc, magjistralja Prishtinë-Mitrovicë, afër furrës “Evropa”, ora 13:00)
    
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim, diskuton për Planin Hapësinor për Parkun Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Salla e Asembles Komunale në Pejë, ora 13:00)
    
- Fondacioni Friedrich Ebert në Prishtinë prezanton draft-statutin për “Asociacionin e Komunave në të cilat Komuniteti Serb i Kosovës është Shumicë”, i hartuar nga kjo organizatë në partneritet me Institutin Evropian për Paqe (EIP). (Hotel Prishtina, ora 13:30)

- Partia Demokratike e Kosovës mban sot konferencë. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 14:00)


- Drejtoria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit në Ferizaj organizon ceremoninë e shpalljes së “Sportistit të Vitit 2022”. (Teatri “Adriana” në Ferizaj, ora 17:00)