18 Gusht 2022

Ministrat e BE-së nuk pajtohen për ashpërsimin e paktit të stabilitetit

Bruksel, 28 shtator - Ministrat e Financave të Bashkimit Evropian nuk kanë arritur ndonjë rezultat në konkret në përpjekjen për ashpërsimin e paktit të stabilitetit.

Presidenti i Këshillit të BE-së, Herman van Rompuy, pas një takimi në Bruksel deklaroi se ekziston konsensusi që rregullat e paktit në të ardhmen duhet të zbatohen më me rigorozitet.

Edhe sanksionet kundër shteteve që shkelin limitin e deficitit buxhetor do të vendosen më herët.

Komisioneri i BE-së për valutën Olli Rehn pas takimit tha se: "Sanksionet duhet të vihen në veprim gati në mënyrë automatike dhe herët, në mënyrë që ato të kenë efekt parandalues. Kjo është e rëndësishme që të sigurojmë ashtu siç duhet disiplinimin e buxheteve."

Pikërisht në këtë  futja e automatizmit në vendosjen e gjobave nuk pati ujdi. Ministrja franceze e Ekonomisë, Christine Lagarde këmbënguli për lënien e hapësirave të veprimit politik në këto çështje, ndërsa, ministri gjerman i Financave, ëolfgang Schäuble, mbështeti futjen e gjobat që vihen në veprim automatikisht nëse shkelen kriteret.

Qëllimi i ashpërsimit të paktit të stabilitetit synon mënjanimin e krizave si ajo e Greqisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)