18 Gusht 2022

Maqedoni, Falimentimet rriten për 120 për qind

Shkup, 11 gusht - Në gjashtë muajt e parë numri i sipërmarrjeve që kanë falimentuar është rritur për madje 120 për qind.

Kompanitë e Maqedonisë, veçanërisht sipërmarrjet e vogla dhe ato të mesme të cilat përbëjnë mbi 90 për qind të ekonomisë së Maqedonisë dhe bëhen gjithnjë e më joimune ndaj pasojave nga kriza globale.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Ekonomisë dhe Regjistrit qendror deri nga mesi i vitit në vend zhvillohen 746 procedura falimentuese, përkundër 336 sa kishte vitin e kaluar deri në qershor, që paraqet rritje për 120 për qind, krahasuar me vitin 2009.

Është rritur edhe numri i procedurave likuiduese. Vitin e kaluar ka pasur 1.278 lëndë, ndërsa tani kjo shifër është 1.794.

Njëherit numri i sipërmarrjeve aktive është rritur për vetëm 5 për qind krahasuar me vitin 2007. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)