06 Dhjetor 2022

KRPP-ja ka pranuar 142 raporte vjetore të prokurimit

Prishtinë, 2 shkurt - Në mbledhjen e sotme të Komisionit për Mbikëqyrje të Financave Publike, anëtarët e komisionit prezantuan përvojat e fituara gjatë vizitës studimore që patën në Mbretërinë e Bashkuar e cila u organizua nga KIPRED-i , si pjesë e projektit për “Themelimin e Komisionit Funksional për Mbikëqyrje të Financave Publike”, i financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, nëpërmjet Ambasadës së saj në Prishtinë.

Lidhur me këtë vizitë, anëtarët e komisionit njoftuan pjesëmarrësit rreth funksionimit të Parlamentit Britanik, përkatësisht Komitetit për Llogari Publike si dhe Zyrës Kombëtare të Auditit. Ata shpalosën takimet që kanë pasur edhe me personalitete të ndryshme të jetës publike në Mbretërinë e Bashkuar dhe zyrtarë të procesit të kontrollit të shpenzimeve të parasë publike.

Kryetari i këtij komisioni, Haki Shatri, vizitën studimore në Mbretërinë e Bashkuar e konsideron si të dobishme për anëtarët e Komisionit për Mbikëqyrje të Financave Publike, duke vënë në pah aktivitetet e shumta që kanë pasur ata në këtë vend.

Anëtarët e komisionit, njëzëri u shprehën se vizita në këtë vend, atyre u ka sjellë eksperienca pozitive, meqë ata për së afërmi kanë parë së si duhet të ndërtohet një sistem financiar, të cilin preferojnë ta praktikojnë edhe në komisionin parlamentar të Kuvendit të Republikës së Kosovës.

Të gjitha këto përvoja, gjatë qëndrimit të anëtarëve të komisonit, I kanë shpalosur edhe përmes një konference për media, kryetari I këtij komisioni, Haki Shatri dhe Anna Jackson, nga Ambasada Britanike në Prishtinë.

Tutje, në takimin e sotëm të Komisionit për Mbikëqyrje të Financave Publike, para anëtarëve të komisionit, kanë raportuar përfaqësues të Komisionit Rregullativ të Prokurimit Publik të Kosovës, lidhur me sistemin e prokurimit dhe përgjegjësitë e KRPP-së.

Përfaqësues të KRPP-së, kanë njoftuar se gjatë muajve janar-shkurt 2010, KRPP-ja është duke përgatitur Raportin mbi aktivitetet e prokurimit publik në Kosovë, të zhvilluara gjatë vitit 2009.

Deri më 31 janar të vitit 2010, KRPP-ja ka pranuar 142 raporte vjetore të prokurimit nga autoritetet kontraktuese, ndërsa raporti vjetor I KRPP-së, do të përfshijë në mënyrë të detajizuar të gjitha aktivitetet e prokurimit publik në Kosovë, të zhvilluara gjatë vitit 2009, sipas Autoriteteve Kontraktuese, sipas procedurës së prokurimit dhe sipas vlerës së kontratave.

Ky raport, sipas kërkesave të ligjit, do t’i dërgohet Kuvendit dhe Qeverisë së Kosovës, si dhe do të publikohet në web-faqen zyrtare të Prokurimit, sqaruan përfaqësues të KRPP-së, të cilët njoftuan komisionin edhe lidhur me sfidat me të cilat është ballafaquar sistemi i prokurimit publik në Kosovë. Ndër to, është theksuar numri i vogël i zyrtarëve të prokurimit publik, ndërrimi i shpeshtë i zyrtarëve të prokurimit nëpër autoritete kontraktuese, si dhe përdorimi I shpeshtë I procedurave njëburimore.

Përveç tjerash, përfaqësues të KRPP-së, kanë shpalosur edhe masat që ata parashohin të ndërrmarrrin në fushën e prokurimit publik. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

 

- Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, së bashku me Ministrin e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci, prezantojnë buxhetin për vitin 2023 para qytetarëve të Komunës së Podujevës. (Teatrin ”Avdush Hasani” në Podujevë, ora 17:30)