01 Shkurt 2023

Gjermani bie nën tre milionë numri i të papunëve

Berlin, 28 tetor - Papunësia në Gjermani ka rënë në tetor përsëri nën nivelin e tre milionëshit. Ministrja gjermane e punës Ursula von der Leyen (CDU) llogarit numrin e personave, që kërkojnë punë, me 2,945 millionë.

Kjo është vlera më e ulët e arritur në tetor që prej 18 vjetësh. Në krahasim me muajin e kaluar numri i të papunëve ka rënë me 86.000 vetë, kuota u ul në 7%.

Von der Leyen tha se hovi i shpejtë ekonomik dhe puna e mirë e qendrave për ndëmjetësimin e punës po sjellin frytet e tyre.

Ndërsa të Gjelbrit në opozitë akuzuan qeverinë se i kanë rregulluar shifrat.

Përfaqësues të partisë së majtë deklaruan se e ashtuquajtura "Mrekulli në tregun e punës" mbështetet deri tani në bumin e pagave të ulëta, si punët e përkohshme dhe me orar të kufizuar.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 shkurt 2023

- Ndërmarrja Publike Banesore, qiramarrësit, punëtorët e lokaleve dhe qytetarë të tjerë protestojnë për rritjen e çmimit të qirasë për lokalet në Prishtinë.  (Komuna e vjetër e Prishtinës, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 9:30)
 
- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca do të shpalos gjetjet dhe rekomandimet e raporteve të auditimit: “Të hyrat nga qiraja në Agjencinë Kosovare të Privatizimit për periudhën 2012-2021”, si dhe “Funksionimi i sistemit të Grantit të Performancës Komunale dhe menaxhimi i projekteve të financuara nga donatorët për vitin 2021”. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 11:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)