05 Shkurt 2023

“Fol”: S' ka lëvizje pozitive në luftë kundër korrupsionit

Prishtinë, 26 maj - Lëvizja “Fol” ka publikuar raportin e monitorimit të aktiviteteve institucionale gjatë muajit prill në luftën kundër korrupsionit – ku ndër të tjera specifikohet se gjatë muajit prill nuk është vërejtur ndonjë lëvizje pozitive në luftë kundër korrupsionit, qoftë nga ana e Qeverisë së Kosovës, qoftë nga Kuvendi i Kosovës.

Përkundër zotimeve të deputetëve dhe zyrtarëve të lartë për përmirësimin e gjendjes, sipas Lëvizjes “Fol”, është evidentuar përkushtim i vogël për luftimin e aferave korruptive në institucionet publike.

Gjatë muajit Prill sipas Fol-it nuk është vërejtur ndonjë lëvizje pozitive në luftë kundër korrupsionit, qoftë nga ana e Qeverisë së Kosovës, qoftë nga Kuvendi Kosovar. Përkundër zotimeve të deputetëve dhe zyrtarëve të lartë për përmirësimin e gjendjes, është evidentuar përkushtim i vogël për luftimin e aferave korruptive në institucionet publike.

Po ashtu, në fund të muajit që lamë pas, prill, ngjau bastisja në Ministrinë e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit të Kosovës (MTPT), si dhe në provat private të Ministrit Limaj dhe shefit të Prokurimit, Nexhat Krasniqi, nga ana e Misionit të Bashkimit Evropian për Sundim të Ligjit në Kosovë –
EULEX;

Në raport kritikohet edhe Policia e Kosovës për mosbashkëpunim. “Megjithëse Lëvizja FOL, prej janarit 2010 ka adresuar disa kërkesa zyrtare për qasje dhe bashkëpunim në Zyrën për Marrëdhënie me Publikun në Policinë e Kosovës, ende, për fat të keq, nuk ka marrë ndonjë përgjigje – qoftë pozitive – qoftë negative”.

"Zyrtarët e Policisë së Kosovës (PK) as gjatë prillit nuk kanë shprehur gatishmërinë e tyre që të krijojnë bashkëpunim të ngushtë me ne, në kontekstin e identifikimit dhe informimit me përpjekjet që bëhen nga mekanizmat përgjegjës në luftën kundër korrupsionit. Megjithëse Lëvizja FOL, prej janarit 2010 ka adresuar disa kërkesa zyrtare për qasje dhe bashkëpunim në Zyrën për Marrëdhënie me Publikun në Policinë e Kosovës, ende, për fat të keq, nuk ka marrë ndonjë përgjigje – qoftë pozitive – qoftë negative."

Në raport ndër të tjera theksohen hapat konkretë të ndërmarrë nga misionit i EULEX-it për luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit, madje në nivelet më të larta politike.

EULEX-i sipas FOl-it ka filluar të ndërmarrë hapa konkretë dhe të dukshëm ndaj luftimit të krimit të organizuar dhe korrupsionit, madje në nivelet më të larta politike. Paralajmërimet e shumta gjatë marsit për hetime edhe në nivelin e lartë politik, për të cilat edhe lëvizja FOL ka përmendur në raportin e muajit Mars, përfundimisht
janë bërë publike në muajin Prill.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)