11 Gusht 2022

FMN: Kërcënuese është rritja e borxhit publik

New York, 21 prill - Rritja e borxhit publik në vendet në zhvillim mund të dëmtojë stabilitetin e sistemit financiar botëror, ndërkohë që ai sot është në nivel më të mirë se vitin e kaluar, konfirmoi sot Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Në raportin gjashtëmujor në lidhje me stabilitetin financiar në botë, FMN-ja theksoi se pas uljes së rreziqeve të shkaktuara nga rënia në tregjet financiare dhe recesioni botëror, sistemi financiar botëror po përballet me një rrezik tjetër, fryrja e borxhit të shteteve.

"Rimëkëmbja ekonomike ka nisur ndërkohë që kërcënimet që peshojnë mbi stabilitetin financiar botëror kanë rënë, por frika që ngjallin vendet në zhvillim mund të rrezikojë progresin e regjistruar në kuadër të stabilitetit", shtoi FMN.

Për ilustrimin e përmirësimit të sistemit financiar, FMN-ja ka parashikuar ulje të vlerësimit të saj përsa i përket kostos së krizës aktuale për instuticionet financiare botërore me pothuajse

2 300 miliardë dollarë kundrejt 2 800 miliardë që ishte gjashtë muaj më parë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 gusht 2022

 - Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, vizitojnë Doganën e Kosovës. (Drejtoria e Doganës, ora 8:30)

- Kuvendi nëpërmjet Grupit të Deputetëve të Rinj shënon Ditën Ndërkombëtare të Rinisë. (Salla plenare, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon takimet B2B në kuadër të aktiviteteve të Muajit të Mërgimtarëve. (Restaurant Ura e Shenjtë, ora 10:00)

- Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Kosovë ((YIHR KS) shënon Ditën Ndërkombëtare të Rinisë me një aksion rrugor me slloganin “Kur bohet mirë?!” (Sheshi “Nënë Tereza”, ora 12:00)

- Avokati i familjes Dehari, Tomë Gashi, mban konferencë për medie në lidhje me rastin e vdekjes së aktivistit të VV-së, Astrit Dehari. (Zyrat e Tomë Gashit, mbi Kino ABC, ora 12:00)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime organizon Festivalin e Rinisë për nder të Ditës së Rinisë. (Lagjja Taukbashqe, ora 18:00)

- Në kuadër të Akademisë Verore ‘’Arbën Xhaferi"  mbahet panel diskutimi me deputetët e rinjë të Kuvendit të Kosovës lidhur me rolin dhe rëndesin e të rinjëve në politikë. (Akademia për Siguri Publike të Kosovës, ora 19:30)