02 Shkurt 2023

Eurozona, rritja ekonomike e pandryshuar në tremujorin e katërt 2009

Bruksel, 8 prill - Aktiviteti ekonomik në zonën euro ka mbetur i pandryshuar në tremujorin e katërt të vitit 2009, njoftoi sot zyra evropiane e statistikave në vlerësimin e parë, duke rishikuar me rënie shifrat e komunikuara më parë.

Eurostat parashikonte deri tani një rritje të Prodhimit të Brendshëm Bruto PBB me 0,1 për qind në tremujorin e katërt, që ishte në ngadalësim të dukshëm pas një rritje të PBB-së me 0,4 për qind në tremujorin e tretë, kur zona euro doli nga recesioni.

Në detaje, eksportet janë rritur me 1,9 për qind në tremujorin e katërt, më pak se në tremujorin e tretë (+2,9 për qind). Rritja e importeve është ngadalësuar gjithashtu në +1,3 për qind pas +2,9 për qind në tremujorin e tretë.

Investimet kanë rënë edhe më tepër (-1,3 për qind pas -0,9 për qind në tremujorin e tretë). Konsumi ka mbetur i pandryshuar (pas -0,1 për qind në tremujorin e tretë).

Për të gjithë Bashkimin Evropian, Eurostati konfirmoi vlerësimin për një rritje prej 0,1 për qind në tremujorin e katërt.

Ai konfirmoi gjithashtu vlerësimet për të gjithë vitin 2009, kur aktiviteti pësoi një rënie prej 4,1 për qind në zonën euro dhe 4,2 për qind  në BE.

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 shkurt 2023

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton draft-planin e punës për sesionin pranveror 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, N303, ora 9:00)

Paneli i Gjykatës së Apelit bën shpalljen e aktgjykimit të apelit në çështjen Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj. (Hagë, ora 9:30)  

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGjK) mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 10:00)  

- Kuvendi i Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shënon Ditën Globale të Zgjedhjeve me temën “Pjesëmarrja në zgjedhje në Republikën e Kosovës dhe roli i institucioneve”. (Hotel Sirius, ora 10:00)  

-Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Ferizajt ku do të takohet me kryetarin Agim Aliu. (Ferizj, ora 10:30)

- Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Redžepi organizon tryezë të rrumbullakët me rastin e regjistrimit të ardhshëm të popullsisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:00)