02 Shkurt 2023

Botohet fjalori zbërthyes i termeve ekonomiko-sociale

Prishtinë, 27 tetor - Ligjëruesi i ekonomisë në Universitetin e Prishtinës prof.dr Nagip Skenderi promovoi fjalorin ekonomiko-social me deshifrimin e termeve ekonomiko-sociale. Në këtë fjalor janë të deshifruar përmbi 200 terme të zbërthyera që do t’iu hyjnë në punë studentëve të ekonomisë dhe mediave.

Në këtë fjalor mund t’i gjeni termat e zbërthyer si: Evazion Fiskal (vjedhje tatimore), Afarizëm (veprimtari ekonomike), Agjenci (njësi ekonomike e veprimtarisë shërbyese...), Aksion, Akumulim, Amortizim, Deficit, Suficit.

Skenderi ka zbërthyer edhe shkurtesat e institucioneve ndërkombëtare ekonomike si: Banka Botërore (BB), Fondi Monetar Ndërkombëtarë (FMN)...

Skenderi vlerësoi se botimi i këtij fjalor shërben për plotësimin e bibliotekës së termeve ekonomike që i ka zbërthyer Skenderi në këtë libër.

“Kemi shpesh herë terme që nuk janë dëgjuar më herët dhe shpesh krijojnë huti edhe tek studentët sepse nuk e kuptojnë. Ka ndodh që edhe unë nuk kam arrit t’ua shpjegoj studentëve disa terme të koklavitura dhe mu ka deshtë të shfletoj fjalor për t’ua zbërthyer. Ky fjalor do t’iu shërben të gjitha shtresave intelektuale në Kosovë”, tha Skenderi.

Financimin e këtij fjalori e ka bërë Aleanca Kosovare e Bizneseve.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 shkurt 2023

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton draft-planin e punës për sesionin pranveror 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, N303, ora 9:00)

Paneli i Gjykatës së Apelit bën shpalljen e aktgjykimit të apelit në çështjen Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj. (Hagë, ora 9:30)  

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGjK) mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 10:00)  

- Kuvendi i Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shënon Ditën Globale të Zgjedhjeve me temën “Pjesëmarrja në zgjedhje në Republikën e Kosovës dhe roli i institucioneve”. (Hotel Sirius, ora 10:00)  

-Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Ferizajt ku do të takohet me kryetarin Agim Aliu. (Ferizj, ora 10:30)

- Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Redžepi organizon tryezë të rrumbullakët me rastin e regjistrimit të ardhshëm të popullsisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:00)