01 Shkurt 2023

Bosnje, FMN zhbllokon 132. 8 milion euro ndihmë

Sarajevë, 17 tetor - Fondi Monetar Ndërkombëtar FMN njoftoi se kazhbllokuar 132,8 milionë euro të tjera nga ndihma e tij përBosnje-Hercegovinën.

Këshilli administrativ i Fondit zhbllokoi menjëherë këstin e tretë dhe të katërt të premtuar për këtë vend, bëri të ditur FMN-ja në një komunikatë.

Autoritetet boshnjake i kanë bërë të ditur Fondit se parashikojnë të marrin vetëm 38 milionë euro nga ky fond, gjë që do ta çojë në 379,4 milion euro shumën e përgjithshme të marrë në kredinë që u ka akorduar FMN-ja, shton i njëjti burim.

Fondi i ka akorduar Bosnjes në korrik të vitit 2009 një ndihmë brenda tre vjetëve në formën e një linje kredie që mund të arrijë në jo më tepër se 1,2 miliardë euro për zbutjen e pasojave të krizës ekonomike botërore në vend, që si këmbim është angazhuar të reformojë financat publike.

Zhbllokimi i fondit të FMN-së u njoftua më pak se dy javë pas zgjedhjeve të përgjithshme të 3 tetorit që nuk sollën asnjë shpresë për një rifillim bashkëpunim mes komuniteteve të ndryshme të vendit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 shkurt 2023

- Ndërmarrja Publike Banesore, qiramarrësit, punëtorët e lokaleve dhe qytetarë të tjerë protestojnë për rritjen e çmimit të qirasë për lokalet në Prishtinë.  (Komuna e vjetër e Prishtinës, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 9:30)
 
- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca do të shpalos gjetjet dhe rekomandimet e raporteve të auditimit: “Të hyrat nga qiraja në Agjencinë Kosovare të Privatizimit për periudhën 2012-2021”, si dhe “Funksionimi i sistemit të Grantit të Performancës Komunale dhe menaxhimi i projekteve të financuara nga donatorët për vitin 2021”. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 11:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)