01 Dhjetor 2022

BE u dorëzon shtëpitë familjeve të të kthyerve në Klinë

Prishtinë, 21 maj - Sot, Komisioni Evropian dhe Ministria për Komunitete dhe Kthim ua dorëzuan mbi 17 shtëpi familjeve të të kthyerve në komunën e Klinës. Pas përfundimit të këtij projekti dyvjeçar të BE-së, së paku 210 familje të minoriteve të zhvendosur brenda vendit dhe refugjatë pritet të kthehen dhe reintegrohen në Kosovë.

Shefi i Operacioneve në Zyrën ndërlidhëse të KE-së, Kjartan Björnsson, pohoi: “Kthimi nuk do të ishte i mundur pa krijimin dhe frymëzimin e besimit në mesin e të gjithëve që jetojnë këtu. Shpresoj se të gjithë do t’u bashkohen përpjekjeve për ta bërë këtë kthim dhe reintegrim një ngjarje të suksesshme.” Ai shtoi: “Të shkosh në shtëpi nuk është vetëm të kemi kulm mbi kokat tona,  por është edhe të njohësh rrethin,  qëndrimi i autoriteteve lokale dhe mirëqenia e të kthyerve. Po ashtu ka të bëjë me arsimimin e fëmijëve, me qasjen në kujdesin shëndetësor, krijimin e biznesit, krijimin e marrëdhënieve të reja dhe mundësive të reja”.

Në emër të të kthyerve, përfaqësuesi i të kthyerve në fshatin Dollc, Bozhidar Sharkoviq, theksoi: “I nxis të gjithë njerëzit e zhvendosur nga komuna e Klinës që ta shfrytëzojnë këtë projekt e të kthehen në shtëpitë e tyre. Kërkoj nga të gjitha palët që të  bëjnë çdo gjë që të jetë e mundur lidhur me mundësitë për punësim pasi që është element kyç për reintegrim më të mirë dhe të qëndrueshëm  të komunitetit tonë.”

Ministri për Komunitete dhe Kthim, Sasha Rashiq, iu drejtua familjeve të të kthyerve: “Dua që t’i falënderoj dhe përgëzoj në mënyrë të veçantë familjet për vendimin e tyre që të kthehen. Me një partneritet të mirë dhe të ngushtë mes institucioneve lokale dhe atyre qendrore qeveritare, përkrahjen e Komisionit Evropian, punën e mirë që është bërë nga realizuesi, ju keni një të ardhme të re në shtëpi dhe ne së bashku me partnerët tanë do të vazhdojmë të ju ndihmojmë dhe përkrahim ju.”

Kthimi dhe reintegrimi i refugjatëve minoritarë dhe i personave të zhvendosur brenda do të përkrahet në komunën e Klinës, Ferizajt, Obiliqit dhe Rahovecit. Ky projekt i BE-së me vlerë prej € 5.1 milionë synon të kontribuojë për një shoqëri shumetnike stabile në Kosovë. Që prej vitit 2003, BE-ja ka ndarë më shumë se € 36 milionë për kthimin e minoriteteve të Kosovës dhe për nevojat e komunitetit.

Projekti dyvjeçar Kthimi dhe Reintegrimi në Kosovë (KRK) synon që të kontribuojë për një shoqëri shumetnike stabile në Kosovë e bazuar në tolerancë dhe promovimin e të drejtave të njeriut dhe të minoriteteve. Synimi i tij i veçantë është përkrahja e kthimit dhe reintegrimit dinjitoz dhe të qëndrueshëm të refugjatëve minoritarë dhe personave të zhvendosur brenda në katër komuna të Kosovës me anë të angazhimit të shtuar të palëve qeveritare dhe lokale.

Komisioni Evropian kontribuon me € 4 milionë, Ministria për Komunitete me € 1.1 për këtë projekt. Projekti po realizohet nga Këshilli Danez për Refugjatë. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 dhjetor 2022

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023, për fushat që janë në fushëveprim të Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

- Ne kuadër të Ditës botërore të luftës kundër sëmundjes së HIV/AIDS, Drejtoria e Shëndetësisë organizon hapjen e Qendrës Mobile për testim me ç’ rast Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama bashkë me Drejtorin e Shëndetësisë Izet Sadiku do të vizitojnë këtë qendë. (Sheshi Zahir Pajaziti, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton kërkesat buxhetore të institucioneve që i raportojnë Komisionit, lidhur me Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Drejtoria e Shëndetësisë në Komunën e Prishtinës organizon një panel diskutimi me temë “Barazia - Dita Botërore e HIV/AIDS” me akterët relevant të kësaj teme. (Salla e amfiteatrit në objektin e Qendrës së Studenteve, ora 12:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston dëshmitare nga ZRRE për periudhën 2013-2017 dhenga KEK për periudhën 2018-2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Kolegji AAB organizon ceremoninë e ndarjes së Çmimit Ndërkombëtar për Demokraci dhe Integrime, politikanes së njohur gjermane, ish deputete në Parlamentin Evropian, zonjës Doris Pack. (Teatrin AAB “Faruk Begolli”, ora 15:00)

- Kolektivi Për Mendim dhe Veprim Feminist organizon protestë për të kërkuar që vrasjet e grave nga burrat të trajtohen si urgjencë kombëtare. (Sheshi Zahir Pajaziti, ora 16:00)

- Galeria 17 organizon hapjen e ekspozitës "In the making", nga Yll Xhaferi dhe DYVO. (Galeria 17, ora 18:00)

- Mbahet hapja solemne e Festivalit Ndërkombëtar të Filmit “Art Without Limit International Film Festival” edicioni i 3 -të. (Kino Armata, ora 19:00)