05 Shkurt 2023

BE-ja përkrah promovimin e arsimit cilësor në Kosovë

Prishtinë, 27 maj - Sot Zyra ndërlidhëse e Komisionit Evropian dhe Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë shënuan fillimin e një projekti të ri në vlerë prej € 3 milionë i financuar nga BE-ja, Çasja mbarë-sektoriale në arsim e BE-së, për të përkrahur arsimin.

Ky projekt do të  ofrojë financim nga BE-ja për të përkrahur krijimin e planprogrameve (kurrikulave) dhe zhvillimin e trajnimit të mësimdhënësve në Kosovë. Ky projekt po ashtu do të përkrahë MASHT-in dhe drejtoritë komunale të arsimit nëpër Kosovë për të promovuar çasje mbarë-sektoriale në zhvillim të arsimit dhe do të punojë për të përmirësuar sistemet e planifikimit, zbatimit dhe vlerësimit në arsim në të gjitha nivelet e qeverisë. 

“Arsimi është prioritet për BE-në dhe për Kosovën për të siguruar të ardhmen e Kosovës dhe të një fuqie punëtore të kualifikuar e cila mund t’i plotësojë kërkesat e ekonomisë evropiane. BE-ja ka qenë dhe vazhdon të jetë e përkushtuar në investime të konsiderueshme në arsim në një afat më të gjatë”, tha Kjartan Björnsson, shef i operacioneve në Zyrën ndërlidhëse të KE-së. 

Do të punohet me MAShT-in dhe komunat për të promovuar arsimimin për të gjithë. Projekti do të përfshijë aktivisht komunitetet shumicë dhe joshumicë dhe përfaqësuesit e grupeve të anashkaluara duke përfshirë fëmijët dhe personat me të meta së bashku me profesionistët e arsimit për ta realizuar këtë. 

Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Enver Hoxhaj, përshëndeti përkrahjen e BE-së për arsim: “Projekti Çasja mbarë-sektoriale në arsim e BE-së do t’i ndihmojë Ministrisë së Arsimit për të realizuar kornizën e re të planprogrameve dhe për të përkrahur modernizimin e trajnimit të mësimdhënësve dhe reformën në këtë sektor e cila do të bëjë përmirësime reale në cilësinë e arsimit në shkollat e Kosovës”.

Ky projekt i financuar nga BE-ja do të ndihmojë për të siguruar se të gjithë nxënësit përfitojnë nga një përvojë shkollore me të vërtetë moderne dhe se i kanë shkathtësitë e kërkuara për jetë dhe punë në botën e shekullit 21.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)