06 Dhjetor 2022

BB lëshoi në përdorim Strategjin e Përkohshme për Kosovën

Uashington, 20 shkurt 2010 - Banka Botërore lëshoi në perdorim Strategjin e Përkohshme (ISN) të Grupit të Bankës Botërore për Kosovën. ISN është një dokument kryesor që përcakton kornizën e bashkëpunimit në mes Grupit të Bankës Botërore dhe Qeverisë së Kosovës, dhe përshkruan operacionet e planifikuara të bankës në vend - kreditimit, puna analitike, si dhe asistencë teknike.
ISN për Kosovën mbulon periudhën 2010-2011 dhe parashikon financimin e Bankës Botërore prej rreth $ 87.5 milion, me financimin e mundshëm shtesë nga Korporata Financiare Ndërkombëtare, Sektori private i Bankës Botërore për kredi rreth 20 milionë dollarë. Përveç kësaj, aspektet kryesore të strategjisë do të financohen nga grante nga partnerë të tjerë bilateral dhe multilateral të jashtëm, që arrin në mbi $ 195 milion.

"Nxitja e punësimit të qëndrueshëm, prodhuese, dhe rritje përfshirëse,", tha Jane Armitage, Drejtoresha rajonale e Bankës Botërore për Evropën Jug-Lindore, "është me rëndesi për një vend që po lulëzon, vendin e ri, shumë-etnike me papunësi të lartë dhe mund të shkojë një rrugë e gjatë drejt reduktimit të rrymave brenda një shoqërise që rrjedhi nga konfliktet etnike të viteve 1990 dhe e tutje."

Kjo ISN është e para që do të zhvillohet pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës në shkurt 2008 dhe anëtarësimin e saj në Grupin e Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) në qershor 2009. Programi do të ndihmojë konsolidimin e ndërrimit nga rindërtimi pas konfliktit drejt zhvillimit afatëgjatë ekonomik.

Duke marrë parasysh postkonfliktin e Kosovës dhe sfidat e zhvillimit, përvoja Grupit të Bankes në Kosovë dhe aktivitetet e partnerë të tjerë të jashtëm, përiudha 2010-2011 e kësaj strategjie propozon një program selektiv dhe që synon mbështetje përqendrohet në:

a) Në përshpejtimin e rritjes me bazë të gjerë që gjeneronë punësim të qëndrushem

b) Mbështetjen e kohezionit social përmes reformës së qeverisjes dhe institucione transparente gjithëpërfshirëse.

Fokusi strategjik ISN në rritje ekonomike më bazë të gjerë dhe qeverisje buron nga orientimet kryesore dhe prioritetet politike të Qeverisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)