01 Shkurt 2023

Bankat evropiane në “test të qëndrueshmërisë”

Frankfurt, 23 korrik - Bankat Evropiane janë vendosur në test dhe duhet të vlerësojnë se sa kapital shtesë do t'u nevojitet për ta arritur shkallën e përkatshmërisë së pakitalit prej gjashtë për qind në rast të dy skenareve të pavolitshme, transmeton Rojters.

Sipas raporteve të fundit, bankat duhet të vlerësojnë se sa do t'u ishte shkalla e përkatshmërisë së kapitalit në fund të vitit 2011, sipas skenarit standard, si dhe sipas skenarit “të pavolitshëm”, që përfshin tronditje plotësuese të rënies së vlerës së disa letrave shtetërore me vlerë.

Evropa i teston bankat për të ardhur deri te njohuritë se sa do të jenë të afta që të shtyhen me periudhën e re të rënies së aktiviteteve ekonomike dhe humbjet e letrave obligatore të disa vendeve, në tentim për ta përtëritur besimin në treg pas krizës ekonomike greke.

Të gjitha informatat ende nuk janë sqaruar, me ç'rast disa analistë konsiderojnë se kontrolli do të jetë i njëjtë në të 20 vendet në të cilat zbatohet. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 shkurt 2023

- Ndërmarrja Publike Banesore, qiramarrësit, punëtorët e lokaleve dhe qytetarë të tjerë protestojnë për rritjen e çmimit të qirasë për lokalet në Prishtinë.  (Komuna e vjetër e Prishtinës, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 9:30)
 
- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca do të shpalos gjetjet dhe rekomandimet e raporteve të auditimit: “Të hyrat nga qiraja në Agjencinë Kosovare të Privatizimit për periudhën 2012-2021”, si dhe “Funksionimi i sistemit të Grantit të Performancës Komunale dhe menaxhimi i projekteve të financuara nga donatorët për vitin 2021”. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim, formon grupin punues për hartimin e planit të punës së komisionit për vitin 2023. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 11:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)