16 Gusht 2022

Banka Botërore vlerëson klimën e investimeve në 87 vende

Washington, 10  gusht - Nëse doni hapni një degë të firmës tuaj në Angolë, atëherë duhet të prisni gjashtë muaj sa të merrni lejen! BB ka hetuar në 87 vende sa të vështirë e kanë investitorët e huaj të hapin tregje të reja.

Studiuesit e Bankës Botërore vrojtuan me imtësi 87 shtete. Përfundimi: Shumë vende humbasin investimet fitimprurëse, sepse e kufizojnë hyrjen e firmave të huaja në tregjet e tyre. Kërkuesit gjetën pengesa gati në të gjitha vendet. Firmave të huaja iu duhet mesatarisht 50 për qind më shumë kohë sesa sipërmarrjeve vendase për të nisur një biznes.

Por gjërat po lëvizin, thotë Pierre Guislain i Bankës Botërore në Uashington, njëri prej autorëve të studimit. "Ka sa vjen e më shumë vende që zhvillojnë vetëdijen: Nëse duam të jemi konkurrues, duhet të jemi tërheqës për investitorët. Kriza ekonomike ka ushtruar trysni shtesë mbi tregjet dhe tani shohim një interes në rritje për t'u integruar më mirë në ekonominë botërore".

Shkencëtarët bënë në punimin e tyre katër pyetje: Në cilët sektorë të ekonomisë lejohen të investojnë të huajt? Sa shpejt mund të themelojnë ata një sipërmarrje? Sa e lehtë është për investuesit të blejnë truall? Dhe: Sa shpejt mund të sheshohen konfliktet tregtare?

Dallimet në këtë mes janë të jashtëzakonshme. P.sh. në Nikaragua zgjat një gjysmë viti deri sa merr sipërfaqe industriale, ndërsa në vende si Armenia apo Koreja e Jugut më pak se dy javë. Dy grupe vendesh spikasin në studim. Nga njëra anë Azia Lindore, këtu hyrja për investuesit e huaj është shpesh shumë e vështirë. Këtu bie në sy para së gjithash Kina. Hyrja në tregjet e telekomunikacionit dhe të medias është e kufizuar. Themelues sipërmarrjesh nga jashtë duhet të presin rreth 100 ditë për një leje. Ja që Kina si vend i madh është treg i kërkuar dhe mund t'i lejojë vetes kufizime, thotë Guislain.

ga ana tjetër Evropa Lindore. Këtu ka, sipas Bankës, kushte të mira. "Vendet evropianolindore dolën nga sistemi ekonomik sovjetik. Kjo krijoi hapësirë të madhe për investime të reja nga jashtë. Veç kësaj ato kanë lidhur marrëveshje tregtare me Bashkimin Evropian ose janë anëtarësuar menjëherë. Kështu që ka pasur pak pengesa për investuesit dhe reformat ekonomike erdhën shumë shpejt."

Në vendet e para renditen sipas Bankës edhe Irlanda, Britania e Madhe dhe SHBA-ja- Sipas saj, këto vende kanë tërhequr shumë investues, pengesat janë shumë të ulta. Por pikërisht këto vende përjetuan një rënie ekonomike të furishme. Mos ka çuar tregu i hapur në rënien e shpejtë? Kjo pyetje, thotë Guislain, nuk ishte objekt i studimit. Ai nuk donte të përgjigjej për këtë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 16 gusht 2022

- Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal organizon debatin publik për të prezantuar dhe diskutuar rreth draft Strategjisë Kombëtare dhe Planit të Veprimit për Menaxhimin dhe Kontrollin e Qenve me dhe pa Pronar 2022-2028. (Amfiteatri i Qeverisë në ish ndërtesen e Rilindjes, ora 9:00)

- Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Memli Krasniqi, do të takojë Presidentin e Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaj. (Kuvendi i Kosovës, Salla N204, ora 9:00 - Mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)

- Komuna e Rahovecit organizon degjim publik me biznese dhe grupe te interesit për buxhetin e vitit 2023 dhe Kornizës Afatmesme Buxhetore për vitet 2024-2025. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 11:00)