06 Shkurt 2023

Aktivitetet për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme do të auditohen nga ZKA

Prishtinë, 21 nëntor - Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka filluar auditimin e performancës me temën “Mbështetja e ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme nga MINT/KIESA” për periudhën 2019-2022.

Fokus kryesor i këtij auditimi është vlerësimi i aktiviteteve të Ministrisë së Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë (MINT) dhe Agjencisë për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë (KIESA) për arritjen e rezultateve të duhura në përkrahjen dhe ngritjen e kapaciteteve të ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme (NMVM) dhe zonave ekonomike.

MINT/KIESA çdo vit bën shpallje për përkrahjen e NMVM-ve me qëllim të ngritjes së kapaciteteve të tyre në mënyrë që këto ndërmarrje të ofrojnë produkte më cilësore dhe të jenë konkurruese me ndërmarrjet në nivel ndërkombëtar.

Njëkohësisht përmes zonave ekonomike MINT u ofron ndërmarrjeve lehtësira të ndryshme.

Thirrjet publike duhet të bëhen në përputhje me strategjinë e MINT-it lidhur me zhvillimin e NMVM-ve në vendin tonë, po ashtu thirrjet dhe përzgjedhja e përfituesve duhet të bëhet në përputhje me ligjet dhe rregulloret për përkrahjen e këtyre ndërmarrjeve.

Prandaj, përmes këtij auditimi në MINT/KIESA, ZKA-ja do të vlerësojë arsyeshmërinë dhe  përputhjen ligjore të procesit për përkrahjen e NMVM-ve.

Po ashtu do të analizojë shpalljet e zonave të lira ekonomike për të parë nëse MINT është bazuar në analiza të arsyeshme për themelimin e këtyre zonave.

Auditimi “Mbështetja e ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme nga MINT/KIESA”, ka për synim që përmes rekomandimeve të ndihmojë institucionet përgjegjëse në përmirësimin e aktiviteteve për përkrahjen e NMVM-ve dhe themelimin e zonave të lira ekonomike.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)