02 Shkurt 2023

AKP kërkon hetime nga prokuroria për fondin e privatizimit

Prishtinë, 26 mars - Kryetari i Bordit të Agjencisë Kosovare të Privatizimit (AKP) ka kritikuar Bankën Qendrore të Kosovës (BQK), që është nuk duke kthyer fondin e privatizimit në Kosovës, por është duke e lënë jashtë vendit me një interes 0.1 %. Asanaj publikisht ka kërkuar ndihmën e Kuvendit dhe prokurorisë për çështjen e fondit të privatizimit. “Unë besoj që rreth mjeteve të privatizimit duhet të interesohen, Kuvendi, komisionet parlamentare, ndoshta edhe Prokuroria”, është shprehur Asanaj. 

 

Asanaj, ka deklaruar se AKP-ja i ka dërguar 6 letra Bankës Qendrore të Kosovës për kthimin e fondit të privatizimit në Kosovë, mirëpo ende nuk kanë marr asnjë përgjigjAsanaj ka deklaruar se në bazë të ligjit.

 

Ai ka bërë të ditur se është marr një vendim vitin e kaluar që këto mjete të kthehen në Kosovë, por ende nuk është ndonjë përgjigje nga BQK-ja. Sipas tij ky fond vazhdon të qëndroj jashtë për një interes 0.1 %, ndërsa bankat komerciale në Kosovë japin kamata marramendëse prej 12 deri në 15 %.

 

"Ne gjithmonë kemi thënë se dëshirojmë të kemi transparencë, ne jemi ata përgjegjës dhe presim një përgjigje nga Banka Qendrore. Nuk e dimë se ku mjetet janë dhe në çfarë kushte janë por vetëm dimë se janë në total 460-480 milion dhe marrim interes 0.1 % çka do të thotë kjo se bankat komerciale vendore japin me një kamat marramendëse prej 12 deri në 15 % ndërsa ne marrim interes 0.1.

 

Mendoj se për mjetet e privatizimit duhet të interesohen edhe organet tjera siç është Kuvendi, Komisioni i Buxhetit për Financa ndoshta edhe Prokuroria”, ka thënë Asanaj. Zyrtarët e AKP-së sipas tij nuk kanë hasur në ndonjë dokument që dikush ka vendosur që ato mjete të shkojnë jashtë Kosovës.


Kalendari

Ngjarjet e datës 2 shkurt 2023

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton draft-planin e punës për sesionin pranveror 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, N303, ora 9:00)

Paneli i Gjykatës së Apelit bën shpalljen e aktgjykimit të apelit në çështjen Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj. (Hagë, ora 9:30)  

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGjK) mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 10:00)  

- Kuvendi i Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shënon Ditën Globale të Zgjedhjeve me temën “Pjesëmarrja në zgjedhje në Republikën e Kosovës dhe roli i institucioneve”. (Hotel Sirius, ora 10:00)  

-Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Ferizajt ku do të takohet me kryetarin Agim Aliu. (Ferizj, ora 10:30)

- Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Redžepi organizon tryezë të rrumbullakët me rastin e regjistrimit të ardhshëm të popullsisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:00)