17 Janar 2022

Afati për deklarimin e pasurisë së zyrtarëve deri më 31 mars

Prishtinë, 26 mars - Agjencia Kosovare Kundër Korrupsionit ka përfunduar sot shpërndarjen e formularëve për deklarimin e pasurisë në të gjitha institucionet, ku të gjithë zyrtarë të e lartë publikë duhet të deklarojnë pasurinë e tyre. Afati i fundit për deklarimin e pasurisë së tyre është 31 marsi.

Zyrtarë të AKK thanë për emisionin LEX të Radio Kosovës (RTK) se gjatë dy muajve të ardhshme do të publikohet pasuria e të gjithë zyrtarëve të lartë. Për zyrtarët që mund të fshehin pasurinë e tyre do të iniciohen hetimet të veçanta, thotë kryeprokurori Ismet Kabashi.

Zyrtarët e lartë publikë kanë afat që deri të mërkurën, pra më 31 mars të deklarojnë pasurinë e tyre. Agjencia Kosovare Kundër Korrupsionit sot ka përfunduar shpërndarjen e formularëve në të gjitha institucionet në Kosovë. Zyrtari i kësaj agjencie Jetullah Aliu tha se javën e ardhshme do të dilet me një raport të saktë se sa zyrtarë publikë duhet të deklarojnë pasurinë e tyre. Ai tha se do të bëhet verifikimi i përmbajtjeve të të gjithë formularëve, duke i krahasuar ata më deklarimin e mëhershëm të pasurisë nga ana e zyrtarëve të lartë publikë. Për verifikimin më të saktë të të dhënave, Agjencia do të punojë edhe me institucionet tjera përkatëse, thotë Jetullah Aliu.

“Zakonisht duke pasur parasysh se mund të ketë edhe deklarime të rrejshme, ne kemi krijuar kontakte me të gjitha institucionet, vlen të veçohet me administratën tatimore, me drejtoritë nëpër komuna sidomos kur bëhet fjalë për çështjen e pronave”, tha Aliu.

Ligji për deklarimin, prejardhjen dhe kontrollin e pasurisë dhe të dhuratave të zyrtarëve të lartë publikë, i obligon zyrtarët publikë në Kosovë që të respektojnë afatet ligjore për deklarimin e pasurisë së tyre. Në të kundërtën do të ketë edhe masa ndëshkimore. Ndërsa në qoftë se vërtetohet se ndonjë zyrtar mund të fshehë pasuritë e tij, atëherë do të iniciohen hetimet të veçanta thotë kryeprokurori Ismet Kabashi.

“Nëse AKK paraqet ndonjë çështje për të cilën dyshon se mund të përmbajë edhe vepër penale, prokuroria do të studiojë atë dhe do të ndërmarrë masat dhe veprimet për të cilat është e autorizuar me ligj dhe varësisht nga çështja do të fillojë procedurën e hetimit ose do të njoftojë agjencinë që nuk ka filluar procedura”, tha Kabashi.

Zbatimin e ligjit për deklarimin e pasurisë së zyrtarëve publikë do ta mbikëqyrë Agjencia kosovare kundër korrupsionit. Ndërsa tash e tutje pasuria e të gjithë zyrtarëve të lartë do të publikohet në faqen e internetit të Agjencisë Kundër Korrupsionit. Zyrtarë të agjencisë thanë se kjo do të bëhet e mundur brenda dy muajsh.  

/rtk/

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 janar 2022

-  Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit mban dëgjim publik për Projekt-Kodin e Procedurës Penale dhe projektligjin për bashkëpunim juridik ndërkombëtar në çështjet civile. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 9:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën më temë “Shpenzimet e parasë publike në kategorinë e subvencioneve dhe investimeve kapitale gjatë mandatit qeverisës 2018-2021”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan,  do të shënojë Janarin e Përflakur më çrast do të mbahet tribunë e hapur në të cilën do të ketë dy ligjërata "Flakadanët e lirisë" dhe Jusuf Gërvalla - Atdhetari dhe krijuesi. (Amfiteatrin i Universiteti të Gjilanit, ora 11:00)  

- Partia Socialdemokrate do të mbaj konferencë për media lidhur me projektligjin për inspektime të propozuar nga Qeveria e Kosovës. (Zyra e PSD-së, në rrugën Bajram Kelmendi, ora 13:00)

- Në kuadër të manifiestimit 'Flaka e Janarit' mbahet akademie e Flakës 2022. (Teatri i qytetit të Gjilanit, ora 17:00)

 

- Në 40 vjetorin e vrasjes së Jusuf e Bardhosh Gërvallës dhe Kadri Zekës, shkëlqesia e Tij, Albin Kurti, Kryeministër i Republikës së Kosovës, organizon Akademinë Përkujtimore në nderim të tre veprimtarëve të shquar të çështjes kombëtare. (Salla e Kuqe, Pallati i Rinisë dhe Sporteve, Prishtinë, ora 17:00)

- Hapet ekspozita kolektive e artit pamor. (Galeria e qytetit të Gjilanit, ora 19:00)