27 Nëntor 2021

Suedia do të përkrahë menaxhimin e pyjeve në Kosovë

Prishtinë, 6 tetor - Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci u takua sot me Ministrin Suedez për Zhvillim dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar, Per Olsson Fridh, i cili këto ditë po qëndron për vizitë zyrtare në Kosovë. Ata bashkërisht vizituan projekte pyjore në zonën e Suharekës, të cilat janë financuar nga Qeveria e Suedisë.

Më këtë rast, Ministri Faton Peci u shpreh se çështjen e pyjeve është duke e trajtuar me prioritet, pasi rëndësia e këtij sektori është mjaft e madhe. “Çështja e pyjeve dhe mjedisit është duke u trajtuar me prioritet në të gjithë botën e për këtë flet edhe Strategjia e Bashkimit Evropian për Pyjet 2030 karshi së cilës është rreshtuar edhe Kosova, respektivisht Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në atë që njihet si hartimi i Strategjisë për Pyje 2021 – 2030”.

Ministri Peci shtoi gjithashtu se “Duke pasur parasysh sa sfidues është ky sektor, synojmë që ta ndjekim këtë trend të zhvillimit në sektorin e pylltarisë, ku edhe falë përkrahjes së donatorëve të huaj në vend si SIDA Suedeze, Grupi Norvegjez i Pyjeve, Qeveria Holandeze për Zhvillim, FAO, CNVP, etj. në vendin tonë janë realizuar një mori aktivitetesh dhe projekte që i kontribuojnë zhvillimit dhe menaxhimit të sektorit të pylltarisë duke pasur në fokus hartimin e metodologjisë dhe inventarizimit nacional të pyjeve, ndërtimin e sistemit të informacionit pyjor, investimet në Institutin Pyjor, fuqizimin e menaxhimit të qëndrueshëm të pyjeve private dhe të decentralizuara, si dhe menaxhimit të përbashkët mes APK-së dhe komunitetit.  

Nga ana e tij, Ministri Olsson Fridh vlerësoi angazhimin e Ministrit Peci dhe Qeverisë së Kosovës në prioritizimin e sektorit të pylltarisë, duke theksuar se shteti suedez do të vazhdojë të përkrahë vendin tonë në përmirësimin dhe menaxhimin , mirëmbajtjen dhe ripërtëritjen e pyjeve si hapa të rëndësishëm për sektorin e pyjeve në Kosovë.

Theksojmë se Projekt-Ligji për Pyje është në diskutim publik deri në datë 08 tetor të këtij viti, dhe përveç Strategjisë për Pyje dhe Ligjit për Pyje, me iniciativën e Ministrit të MBPZhR-së Faton Peci është formuar edhe Task Forca Ndërinstitucionale për Mbrojtjen dhe Menaxhimin e Qëndrueshëm të Pyjeve e cila ditëve në vijim do të mbajë takimin e parë për t’a koordinuar agjendën qeveritare në këtë drejtim.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2021

- Forca e Sigurisë së Kosovës organizon manifestimin qendror të Ditës së Forcës ku do të marrin pjesë udhëheqësit më të lartë shtetërorë. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 10:00)

- Komuna e Skenderajt përuron poligonin sportiv në fshatin Burojë. (Tek shkolla fillore Abedin Rexha,ora 10:00)

- Komuna e Malishevës vendos buqeta me lule të shtatorja e Adem Jasharit. (Malishevë, ora 10:00)

- Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 10:00)

- Komuna e Skenderajt përuron poligonin sportiv në fshatin Kuqicë. (Kuqicë, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e përbashkët e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë. (Teatri Kombëtar i Operas dhe Baletit në Tiranë, ora 11:00)

- Forca e Sigurisë së Kosovës, me rastin e Ditës së Forcës organizon “Ditën e Hapur’’. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 11:00)

- Komuna e Malishevës viziton varrezat e dëshmorëve në qytet, Kleçkë dhe Prekz. (Malishevë, ora 11:00)

- Komuna e Skenderajt përuron shtegun për çiklistë. (Rruga Merita Murtezi në Skenderaj, ora 12:00)

- Komuna e Skenderajt  organizon natën e dytë të festivalit Rapsodia shqiptare. (Qendra e Kulturës Hasan Prishtina, ora 16:00)