09 Dhjetor 2021

Rritet interesimi për mbeshtetjen e bujqësisë

Prishtinë, 2 shkurt - Ministri i Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural Idriz Vehapi me bashkëpunëtorët ka pritur sot në një takim pune Iva Stamenova dhe  përfaqëësuesit e  USAID-it dhe Zyrës Zvicerane për Bahkëpunim. 


Në takim ka dominuar qëndrimi që të mbështetet sektori i bujqësisë në Kosovë, duke ofruar një skemë  reale të shpërndarjes së granteve për fermerët që i plotësojnë kushtet për të qenë përfitues të granteve. 


Ministri Idriz Vehapi me këtë rast ka paraqitur në hollësi të dhëna që janë me prioritet për bujqësinë  e Kosovës, duke shënjestruar kështu fillimin e linjëzimit të sektorin rural  në përafrimin e Kosovës me katër boshtet e strategjisë së tanishme të zhvillimit rural, siç janë aftësia konkurruese, ambienti dhe përdorimi i përmirësuar tokës , diversifikimi rural dhe cilësia e jetës rurale dhe  strategjia për zhvillim lokal të bazuar në komunitete.

 

Për të arritur këtë qasje të dyfishtë strategjik, ka thënë tutje ministri Vehapi, ne kemi idenë e implementimit të  tetë masave të  zhvillimit të qëndrueshëm agro-rural  mbi të cilat  do të koncentrohen burimet financiare, politike, ligjore, administrative dhe njerëzore.  


Me theks të veçantë ministri  Vehapi ka përmendur masën e tretë, të katërt dhe të tetë, ku është paraparë konsolidimi i tokave bujqësore, rehabilitimi i sistemeve të ujitjes, agropërpunimi, grupet lokale të veprimit, ndërtimi i serrave  dhe ruajtja e produkteve të ndryshme. Po ashtu në takim është  spikatur nevoja e  forcimit të sektorit të pylltarisë në hartimin e planeve menaxhuese etj.


Iva Stamenova nga Komisioni Evropian ka potencuar edhe njëherë  angazhimin e KE-së që po e bënë në ndihmesën konkrete që po i jep bujqësisë kosovare, duke ritheksuar se sivjet BE-j do të ndajë grante në vlerë prej 5 milionë euro për fermerët agropërpunues. 


Ndarja e këtyre granteve, tha ajo,  do të jetë shumë transparente dhe përfitues do të jenë ata që i plotësojnë kushtet më së miri. Mbështetje për bujqësinë kanë premtuar edhe përfaqësuesit e USAID-it dhe të Zyrës Zvicerane për Bashkëpunim.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu mban konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, 11:30)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)