07 Shkurt 2023

Me ri-shpërndarjen e buxhetit do të përfitojnë të gjithë aplikuesit e granteve

Prishtinë, 24 janar - Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci ka njoftuar të gjithë fermerët aplikues në kuadër të Programit për Zhvillim Rural se pas aprovimit të ri-shpërndarjes së buxhetit për ndarjen e granteve për vitin 2022, të gjithë ata bujq që janë në listën e pritjes dhe që në të njëjtën kohë i kanë plotësuar kushtet e pranueshmërisë, por që për shkak të mungesës së buxhetit nuk keni arritur që të shpalleni fitues, përmes këtij ri-alokimi – të gjithë do të përfitojnë, nëse vërtetohet nga inspektimet në terren dhe verifikohet gjendja e deklaruar.

Nga ana tjetër, MBPZhR njofton të gjithë aplikuesit se procesi i shqyrtimit të ankesave gjindet në fazën finale.

Në vijim do të ju njohim me masat dhe nën-masat që do të realizohen nga ri-shpërndarja e buxhetit:

-  Masa 1 – Investimet në asetet fizike në ekonomitë bujqësore; me një total të përkrahjes prej 10,529,490.10 € për 197 aplikacione;

-  Nën-masa për pemë dru-frutore – 19 aplikacione në vlerë prej 1,115,697.90 €;

-  Nën-masa për arra dhe lajthia – 22 aplikacione në vlerë prej 1,266,237.80 €;

-  Nën-masa e perimeve dhe serrave – 100 aplikacione në vlerë prej 4,808,755.00 €;

-  Nën-masa e depove për ruajtjen e pemëve dhe perimeve – 15 aplikacione në vlerë prej 968,444.40 €;

-  Nën-masa e prodhimit të mishit / rritja e viçave – 18 aplikacione në vlerë prej 1,098,776.00 €;

-  Nën-masa e prodhimit të qumështit dhe lopëve – 8 aplikacione në vlerë prej 497,883.50 €;

-  Nën-masa për prodhimin e rrushit – 6 aplikacione në vlerë prej 273,248.50 €;

-  Nën-masa e prodhimit të vezëve – 6 aplikacione në vlerë prej 372,410.20 €;

-  Nën-masa për prodhimin e mishit / rritje të derrave – 2 aplicione në vlerë prej 102,974.00 €;

-  Nën-masa për pemë manore – 1 aplikacion në vlerë prej 25,062.80 €;

-  Për Masën 7 e cila përfshin diversifikimin e fermave dhe zhvillimin e bizneseve përkatësisht tek nën-masa për prodhimin e mjaltit, kemi 9 aplikacione në vlerë prej 136,001.30 €.

Totali i përgjithshëm i përkrahjes me këtë ri-alokim të buxhetit përfshirë të gjitha nën-masat e lartëcekura arrin vlerën prej 10,665,491.40 €.

Theksojmë, se procesi i shqyrtimit nuk ka përfunduar dhe eventualisht mund të kemi shtim të ndonjë projekti që do t’i plotësojë kriteret për të qenë përfitues i mundshëm.

Njëherit, Ministri i BPZhR-së, Faton Peci, u zotua se do t'i vizitoj nga afër përfituesit për ta parë nga afër procesin e implementimit të secilit projekt. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)