09 Dhjetor 2021

MBPZHR me Strategji të Hortikulturës

Prishtinë, 11 shkurt - Me qëllim të avancimit të rezultateve në sferën e perimkulturës, Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR) ka hartuar  Strategjinë e Hortikulturës, që ka një rëndësi shumë të madhe për zhvillimin e këtij sektori  bujqësor.  

Dihet se Kosova importon shumë pemë, sidomos mollë dhe dardha dhe dihet se prodhimi i  pemëve është shumë fitimprurës, nëse përdoret teknologji bashkëkohore. Kosova ka potencial të mirë për rritjen e prodhimit të mollëve.

Me këtë Strategji është paraparë që deri më 2013 mund të mbillen 560 ha me mollë. Nëse zbatohet ky trend i rritjes së prodhimtarisë së mollëve, në vitin 2018 parashihet që Kosova, jo vetëm se do të ketë prodhime me bollëk për nevojat e veta, por do të eksportojë  mbi 1.5 milionë kg. mollë në shtetet e ndryshme të rajonit, por edhe më larg.

Po ashtu, mbi bazën e kësaj strategji parashihet të shtohen  sipërfaqet me dardha, vishnje dhe pemë të imëta; si boronicat, manaferrat dhe mjedrat . Me strategji parashihet  të bëhet sigurimi i   fidanëve cilësorë me çmime të arsyeshme, ku do të aplikohej edhe një skemë me pjesëmarrje 1:1 për fidanishtet që funksionojnë me standardet e kërkuara .

Strategjia parasheh hartimin e legjislacionit përkatës dhe zhvillimin e fushatës për çrrënjosjen e djegies bakteriale, sigurimin e përkrahjes financiare (prej 30% investim në të gatshme) për pemishtet e posa hapura dhe për depot ftohëse, sigurimin e këshillave dhe trajnimit rreth çështjeve kritike, siç janë ngritja e pemishteve, krasitja/rrallimi dhe plehërimi.

Kjo Strategji parasheh që gjatë pesë viteve të ardhshme duhet investuar 37 milionë €, kështu që subvencioni prej 30% për investime arrin shumën prej 11 milionë ose 2,2 milionë € në vit.

Këto investime do të gjenerojnë 12 milion € të ardhura shtesë në vit dhe rreth gjysmë milioni ditë pune. Nëse supozohet që një njeri punon 200 ditë/vit, kjo është e barabartë me rreth 2.500 vende pune me orar të plotë ose 5.000 vende pune me gjysmë orari.

Strategjia e tanishme ndërtohet mbi strategjitë e mëhershme të Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR).

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 dhjetor 2021

- Shoqata e Bankave të Kosovës organizon hapjen e “Konventës Vjetore bankare të SHBK-së 2021”. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’rast do të bëjë publikimin e gjetjeve nga hulumtimi “Perceptimet e sektorit privat rreth prokurimit publik”. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 10:00)

- Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Kolegji IBC-M organizojnë tryezën e diskutimit për prezantimin e Raportit të Vlerësimit të Kartelës Matëse të Autonomisë Universitare. (Amfiteatri i Bibliotekës Qendrore Universitare, kampusi i UP-së, ora 10:00)

- Mbahet seanca e 2-të e rregullt të Kuvendit të Komunës së Mitrovicës në të cilën do të zgjedhet kryesuesi i Kuvendit të Komunës. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri i dorëzon detyrën kryetarit të ri, Alban Hyseni. (Zyra e Kryetarit, ora 11:00)

- Rrjeti Mesdhetar i Grave Ndërmjetësuese së bashku me OJQ-në She Solutions mban konferencën "Gratë në sektorin e sigurisë: ndërmjet sfidave dhe mundësive". (Zyra e BE për informim, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës / Transparency International Kosova organizojnë ekspozitën për fotografinë më të mirë kundër-korrupsion 2021, ku do të shpallen tre fituesit e kësaj gare. (Parku Arkeologjik ‘Lapidariumi’ përballë Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 11:00)

- OJQ AKTIV bën prezantimin e aplikacionit Aber online për celularë Android dhe iOS. (Hotel Ulpiana në Graçanicë, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu mban konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, 11:30)

- Instituti D4D organizon tryezën diskutuese me temën “Fushata zgjedhore në llupë: A e kërcënojnë integritetin zgjedhor çrregullimet e informacionit?”. (Hotel Prishtina, ora 14:00)