28 Tetor 2021

Mbështetet Strategjia për Zhvillimin e Pylltarisë

Prishtinë, 2 mars - Në takimin që u mbajt sot në  selinë e MBPZHR, e ku ishin të ftuar përfaqësuesit e  Ambasadave   në Prishtinë, si Svere Johan Kvale – Ambasador i Norvegjisë në Kosovë, Tarja Fernandez – Charge a’Affaries “ u.d. Shefe e Zyrës,  Ambasada e Finlandës ; Kaisa Rouvinen – shefe e Çështjeve Zhvillimore nga Ambasada e Finlandës, Anders Ohrstrom – drejtor i SIDA-s  në Kosovë, Iva Stamenova nga Komisoni Evropian dhe Nedzad Ajanovic – FAO Budapest etj., u debatua rreth  Strategjisë për Zhvillimin e Pylltarisë në Kosovë (2010-2020).
Strategjia është hartuar nga Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural dhe në të është bërë përcaktimi i politikave  dhe strategjive që do të qeverisin zhvillimin e ardhshëm të sektorit pyjor në Kosovë.

 

Në vërejtjet hyrëse që i dha Idriz Vehapi, Ministër në MBPZHR, ndër të tjera u tha se  ky dokument strategjik tashmë është miratuar nga Qeveria e Republikës së Kosovës  dhe do të jetë udhërrëfyes për të gjitha vendimet e mëdha që  janë të lidhura me zhvillimin e Sektorit Pyjor në 10 vitet e ardhshme. 


Synim i kësaj strategjie është ngritja e kontributit të sektorit të pylltarisë në ekonominë kombëtare, përmes shfrytëzimit të qëndrueshëm të resurseve pyjore, duke e marrë parasysh rolin shumëfunksional të pyjeve. Hartimi i Strategjisë për Zhvillimin e Pylltarisë në Kosovë 2010 – 2020 është bërë nga një grup punues ndërministor i cili është mbështetur dhe financuar nga SIDA dhe është zbatuar nga FAO.


Ministri Vehapi ka falënderuar të gjithë aktorët që kanë kontribuar në hartimin e strategjisë dhe ka shtuar tutje se Strategjia është konsistente me legjislacionin ekzistues për pyjet dhe është kompatibile me dokumente tjera vendore dhe ndërkombëtare që kanë ndikim në zhvillimin e sektorit pyjor. Në këtë aspekt me rëndësi të veçantë janë Plani për Zhvillimin Rural dhe Bujqësor i Kosovës 2009 - 2013 dhe strategjitë e BE-së së bashku me Planet e tyre të Veprimit për zhvillimin e sektorit pyjor. 


Strategjia rekomandon që të krijohet Bordi Menaxhues në kuadër të Zyrës së Kryeministrit i cili do të ketë përgjegjësi për mbikëqyrjen e zbatimit të saj.  Me këtë rast bëjmë me dije se Kuvendi i Kosovës me datën 25 shkurt 2010 ka miratuar amandamentimin e ligjit aktual për pyje në të cilin është dhënë mundësia për fillimin e procesit të decentralizimit të pyjeve. MBPZHR beson se Qeveria e Kosovës së bashku me donatorët, të cilët kanë shpreh interesim për të ndihmuar sektorin pyjor, do të sigurojnë  mjete për arritjen e objektivave të strategjisë për zhvillimin e qëndrueshëm të këtij sektori, zhvillim i cili është i nevojshëm për shoqërinë, mjedisin dhe shtetin e Kosovës, ka thënë në fund z. Idriz Vehapi, ministër  i Mnistrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural. 


Duke u angazhuar në diskutim, ambasadori i Norvegjisë z. Svere Johan Kvale,  pasi  ka potencuar nevojën se duhet të shënohen të arritura në fushën e pylltarisë në harmoni me Strategjinë  e saj  për periudhën 2010-2020 , ai ka ritheksuar kërkesën që MBPZHR të mbështetet akoma më shumë nga të gjithë faktorët relevantë, në mënyrë që të ndikojë drejtpërdrejtë në rritjen e donacioneve edhe në periudhën vijuese.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Tetor 2021

- Fillon administrimi i vaksinës kundër gripit sezonal. (Salla 1 Tetori nga ora 08:00 deri në ora 19:00)

- Kryeministri Albin Kurti, bashkë me Ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, mbajnë konferencë për media, në lidhje me operacionalizimin e masës 2.1-Subvencionimi i Kredive Investive - dhe masës 2.4 - Mbështetje e eksportit- të Pakos së Ringjalljes Ekonomike. (Ndërtesa e Qeverisë (Salla P38), ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim Tërnava do ta pres një delegacioni të lartë nga Mbretëria e Arabisë Saudite, i kryesuar nga Shkëlqesia e Tij, Dr. Abdul-Latif bin Abdul-Aziz Al Shejkh, Ministër i Çështjeve Fetare në Mbretërinë e Arabisë Saudite. (Selia e Kryesisë së BIK-ut, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shpall rezultatet përfundimtare të raundit të parë të Zgjedhjeve për Kryetarë të Komunave. (Ndërtesa e KQZ-së, Kati 4, ora 10:00)

- Kolegji AAB organizon mbledhjen Komemorative me rastin e kalimit në amshim të Burbuqe Berisha. (Teatri AAB “Faruk Begolli” në Kolegjin AAB, ora 10:00)

- Komisioni Ad hoc për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar të Bordit të RTK-së shqyrton listën e kandidatëve të propozuar për anëtarë të Bordit të RTK-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguro Qendren e re e të Moshuarve në lagjen Ulpianë. (Rr. Imzot Nikë Prelaj, E30, Ulpianë mbrapa pompës Exfis, ora 11:00)

- Punëtorët e Ferronikelit protestojnë para Qeverisë së Kosovës. (Objekti i Qeverisë, ora 11:30)

- Mbahen homazhet për të ndjerën Burbuqe Berisha. (Përpara Teatrit Kombëtar, ora 12:00)

- Kryeministri Kurti dhe Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve Hekuran Murati vizitojnë Administratën Tatimore të Kosovës. (ATK, kati I, ora 13:30)

- Hapet edicioni i 12 i Festivalit të Filmit të Shkurtër "Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata)

 

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, njëherësh kandidat për kryetar të Prizrenit nga Lëvizja Vetëvendosje!, prof. dr. Mytaher Haskuka, do të mbajë konferencë për media. (Zyret e Lëvizjes në Prizren, ora 16:00)