26 Shtator 2021

Diskutohet për transformimin e sistemit ushqimor të Kosovës

Prishtinë, 13 korrik - Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) dhe në partneritet me Ekipin e Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNKT) dhe Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, organizojnë sot “Dialogun për Sisteme Ushqimore”.

Kjo ngjarje do të hapet nga Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci dhe Koordinatorja e OKB-së  për Zhvillim në Kosovë, Ulrika Richardson, ndërsa pjesëmarrës do të jenë, numër i madh i hisedarëve nga niveli qendror dhe lokal i qeverisjes, shoqëria civile, aktivistë dhe ekspertë.

Ne të gjithë duhet të punojmë së bashku për ta transformuar mënyrën si prodhon, konsumon dhe mendon kjo botë për ushqimin.

Në shtator 2021, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres organizon Samitin për Sistemet Ushqimore si pjesë e Dekadës së Veprimit për arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (OZHQ) deri në vitin 2030.

Procesi i Samitit synon të bëjë thirrje për veprimnë të   gjitha   nivelet   e   sistemit   ushqimor, të   rrisë vetëdijesimin  dhe  nivelin  e  diskutimit  publikrreth reformave që sjellin të mira për njeriun dhe planetin, dhe  të  zhvillojë parime  drejtuese  për qeveritë  dhe palët e tjera të interesinqë synojnë t’i shfrytëzojnë sistemet e tyre ushqimore për mbështetjen e OZHQ-ve.

Para, gjatë dhe pas Samitit, palët kyçe të interesit do të  bashkohen  për  të  sjellë  ndryshime  të  prekshme dhe pozitive në sistemet ushqimore të mbarë botës.

Si pjesë e këtij procesi, Dialogët e Samitit për Sistemet Ushqimorenë mbarë botën ofrojnë një mundësi të fuqishme që anembanë qytetarët të kenë një vend në tryezë. Idetë, zgjidhjet, partneritetet dhe planet e veprimit të gjeneruara në Dialogë, do të jenë kritike për suksesin e Samitit.

Në  Kosovë, Dialogu  i  Pavarur  organizohet  nga Instituti  për  Politika  Zhvillimore  (INDEP).  Duke  u mbështetur në mandatin e institutit për forcimin e zhvillimit të qëndrueshëm socio-politik dhe ekonomik, në  ekspertizën  e  vet  në  avokimin  për  arritjen  e  Objektivave  të  Zhvillimit  të  Qëndrueshëm,  si  dhe  në partneritet  me  Ekipin  e  Kombeve  të  Bashkuara  në  Kosovë  dhe  Ministrinë  e  Bujqësisë,  Pylltarisë  dhe Zhvillimit Rural, INDEP-i do të bashkojë palët kyçe të interesit për këtë diskutim të rëndësishëm.

Dialogu përfaqëson një platformë të rëndësishme për shkëmbim të pikëpamjeve, praktikave më të mira, sfidave dhe njohurive mesqytetarëve të Kosovës: prodhuesit, konsumatorët, shoqëria civile, komuniteti i biznesit,  qeveria  dhe  akademikët.

Duke  u angazhuar  me  njëri-tjetrin,  pjesëmarrësit  do  të  identifikojnë sfidat  e  përbashkëta  si  dhe  veprimet  konkrete.  

Përmes  një  ushtrimi  pjesëmarrës,  pjesëmarrësit  do  të diskutojnë veprimet dhe rekomandimet për transformimin e sistemit ushqimor të Kosovës, në mënyrë që të sigurohet që ai të jetë gjithëpërfshirës, i përballueshëm ekonomikisht dhe me ekuitet për të gjithë, dhe të reagojë më mirë ndaj goditjeve dhe trazimeve në të ardhmen.Sistemi  ushqimor  i  Kosovësluan  rol  qendror  në  sigurimin  e  zhvillimit  të  qëndrueshëm  dhe  arritjen  e Agjendës 2030 në Kosovë.

Çështjet e lidhura me prodhimin ushqimor, konsumin, tregtinë e ushqimeve, bujqësinë   dhe   blegtorinë   si   mjete   jetese,   avancimin   e   barazisë   dhe   ekuitetit   për   popullatat   e margjinalizuara, sfidat  mjedisore  dhe  forcimin  e  reziliencës, janë të  gjitha  tema  me  rezonim  të  fortë  në Kosovë.

Prodhimi dhe konsumi i ushqimit të mjaftueshëm, të përballueshëmekonomikisht dhe ushqyes për të gjithë, duke i ruajtur edhe resurset natyrore dhe ekosistemet nga të cilat varet sistemi ushqimor, është çështje me rëndësi jetike për të gjithë. Sistemi ushqimor i Kosovës gjendet nën trysni të shtuar në raport me reagiminndaj sfidave të shumta dhe komplekse.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Shtator 2021

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka do të merr pjesë në edicionin e tretë "Race for the Cure" të organizuar nga shoqata e pacientëve të kancerit të gjirit Renesansa. (Ura e Arastës, ora 10:00)

- Federata e Pingpongut organizohen 2 xhirot e radhës në Superligën e Meshkujve dhe 2 xhiro në Superligen e femrave. (Shkolla 'Motrat Qiriazi' në Prizren, ora 10:00)

- Mbahet edicioni i trete i Race for the Cure Kosova 2021, në Prizren. (Sheshi i Lidhjes se Przrenit, ora 10:00)

 

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjofca, bën homazhe në Abri të Epërme, në 23-vjetorin e masakrës së kryer nga forcat serbe në këtë fshat. (Abri e Epërme, ora 14:30)