06 Tetor 2022

Suedia me qëndrim më pozitiv ndaj imigrantëve

Stokholm, 25 maj - Suedia ka përvetësuar një qëndrim më pozitiv ndaj imigrantëve dhe refugjatëve. Numri i atyre që mendojnë se ka shumë të huaj në Suedi ka rënë nga 52 për qind më 1993, në 36 për qind më 2009. Kjo rezulton nga një raport i Institutit SOM në Universitetin e Goteborgut.

Në studimin e realizuar në nëntor të vitit të kaluar janë anketuar 9 000 persona. Numri i personave që mendojnë se Suedia duhet të marrë më pak refugjatë ka rënë nga 65 në 46 përqind.

Edhe pranimi i emigrantëve në familje është rritur.  25 për qind e të anketuarve ne vitin 1993 kishin thënë se nuk do të donin të pranonin një emigrant nga një pjesë tjetër e botës në familje. Vitin e kaluar ky numër ra në 12 për qind.

Më së tepërmi qëndrim pozitiv për emigracionin kanë banorët e qyteteve të mëdha, të rinjët dhe femrat. Në mesin e simpatizantëve të partive parlamentare më skeptikë për emigracionin janë kryesisht ata që votojnë për moderatët ndërsa ata që votojnë për partinë ambientiste janë më së paku skeptikë.

Mbështetja nga ana e simpatizuesve të partisë Sverigedemotraterna është e një natyre shumë negative, por përkundër përpjekjeve të mobilizimit në mesin e atyre që kundërshtojnë emigracionin mbetet një nënkultur periferike politike, shkruan Marie Demker në faqen e debatit në gazetën \"Dagens Nyheter\". Marie Demker është profesoresh e shkencave politike në Universitetin e Göteborgut.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 tetor 2022

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton raporti me amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Procedurën Përmbarimore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 9:00)

- Byroja Kosovare e Sigurimit shënon 11 vjetorin e themelimit. (Hotel Venus, ora 9:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës dhe UNDP Kosova do të organizojnë  fillimi e fushatës për ndërgjegjësimin e publikut  “Festo me zemër, jo me armë” që synon ngritjen e vetëdijes për rrezikun e posedimit dhe keqpërdorimit të armëve të vogla dhe të lehta. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KEK-ut, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Oda Amerikane po organizon tryezën e rrumbullakët me titullin "Ndërtimi i partneritetit për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientëve në Kosovë", për të diskutuar lidhur me këtë temë dhe sfidat e tjera në fushën e kujdesit shëndetësor, me ekspertë eminentë nga Kroacia. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

-  Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Jeton Mehmetin Kryesues i Bordit të Drejtorëve të KOSTT. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon dëgjime publike përkitazi me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal të Prishtinës, ora 10:00)

- Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli do të mbajë konferencë për media me temë 'Masat për subvencionim të efiçiencës së energjisë për qytetarët'. (Ministria e Ekonomisë, salla e takimeve, ora 11:00)

- Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për shërbimin civil të Kosovës raporton para Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal lidhur me punën 6 mujore të vitit 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Me rastin e vdekjes së ish komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Deli Lekaj, Komuna e Deçanit organizon mbledhjen komemorative. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 13:30)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KOSTT-it, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 14:00)