24 Tetor 2021

Samiti Botëror i Paqes që bën thirrje për veprim të bashkërenduar për paqe të qëndrueshme

Seul, 27 shtator - Javën e kaluar 7 vjetori i Samitit të Paqes Botërore të 18 Shtatorit të HWPL u mbajt në internet. Ngjarja e këtij viti trajtoi përparimin e përpjekjeve ndërkombëtare dhe planet për të promovuar axhendën e paqes në epokën 'Normalja e Re' duke u zhvendosur nga post-Covid në atë me Covid.

Organizatori i ngjarjes, Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Restaurimi i Dritës (HWPL), ka kryer aktivitete të ndërtimit të paqes me në qendër qytetarët për të krijuar "një kulturë paqeje" të mbrojtur nga OKB dhe bashkësia ndërkombëtare për të krijuar një mjedis të bashkëjetesës paqësore që nga Samiti Botëror i Paqes në 2014.

Kjo ngjarje prezantoi aksionin e bashkërenduar për paqen e qëndrueshme me raste nga sektorë të ndryshëm si e drejta ndërkombëtare, feja, arsimi dhe media. Gjithashtu, ai trajtoi bashkëpunimin ndërkombëtar për të kapërcyer krizën aktuale që kërcënon bashkëjetesën dhe harmoninë e njerëzimit, e cila ka dalë në shesh gjatë pandemisë.

Përpjekjet për ndërtimin e paqes të udhëhequra nga HWPL për të vendosur bazat ligjore dhe normat ndërkombëtare për paqen përmes lidhjes së aktorëve globalë janë mishëruar me përpjekjen e saj për të mbrojtur ligjin ndërkombëtar për paqen duke hartuar Deklaratën e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës (DPCW).

“Doracaku DPCW na mundëson që të mësojmë sistematikisht të drejtën ndërkombëtare dhe thelbin e paqes për këta studentë dhe të tjerë. Kjo u mundëson atyre të bëhen ligjërues në kursin e mëposhtëm, ”tha Dr Mizanur Rahman, Këshilltari Kryesor i Shoqatës Aziatike të Profesorëve të Drejtësisë (AALP) si dhe ish Kryetari i Komisionit Kombëtar të të Drejtave të Njeriut, Bangladesh (NHRC-BD), duke theksuar nevojën për të inkurajuar diskursin publik mbi ndërtimin e paqes nga akademia.

Përveç parimeve themelore të paqes që u janë caktuar kombeve, DPCW ka paraqitur parime që duhen trajtuar në epokën e sotme, të tilla si ndalimi i përdorimit të forcës, nxitja e lirisë fetare dhe pjesëmarrja qytetare për të përhapur një kulturë paqeje Me Në veçanti, ajo thotë se përpjekjet për paqen vijnë nga të gjithë anëtarët e shoqërisë globale duke identifikuar jo vetëm shtetet-kombe, por edhe organizatat ndërkombëtare dhe të gjithë qytetarët si aktorët kryesorë të ndërtimit të paqes.

"Ne e dimë se do të jetë e vështirë për të arritur paqen nëse nuk punojmë të gjithë për të. Kjo është arsyeja pse ne duhet të inkurajojmë fëmijët, të rinjtë dhe të rriturit që të parandalojnë abuzimin verbal dhe të punojnë drejt zvogëlimit të pabarazive dhe zhdukjes së pabarazive për të arritur një botë më të barabartë, të qëndrueshme dhe paqësore, "tha ish -Presidentja e Ekuadorit, Dr. Rosalia Arteaga Serrano Me

I nderuar Octavia Alfred, Ministre e Arsimit, Planifikimit të Burimeve Njerëzore, Trajnimit Profesional dhe Përsosmërisë Kombëtare të Dominikës, tha se studentët mësojnë domosdoshmërinë e bashkëjetesës dhe bashkëpunimit reciprok përmes edukimit të paqes HWPL dhe ua përcjellin miqve, prindërve dhe mësuesve të tyre atë që kanë i mesuar. Ajo trajtoi gjithashtu merret me koncepte që mund të zhvillojnë aftësi kompetenca psikosociale, të tilla si respektimi i diversitetit, rendit, zgjidhja e konflikteve dhe negocimi, kështu që po përdoret për trajnimin e mësuesve.

"Objektivi ynë është t'i japim fund luftërave në fshatin global dhe të vendosim paqen dhe ta bëjmë atë një trashëgimi të përhershme për brezat e ardhshëm. Pa paqe, gjithçka që ne arritëm të ndërtonim do të shkatërrohej. … Ne nuk duhet ta lejojmë këtë të ndodhë. Pra, për të arritur paqen, a nuk duhet të arrijmë objektivin tonë me të njëjtën frymë? " tha Kryetari Man Hee Lee i HWPL në këtë ngjarje.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Tetor 2021

- Komisioni i Pavarur i Mediave në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë të UP-së, me rastin fillimit të javës globale për edukimin mbi median dhe informacionin, organizojnë tryezë diskutimi me temën: “Edukimi Medial - Përmbajtjet e papërshtatshme për fëmijë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi do të mbahet “Java për të Drejtat e Viktimave të Krimit”, me moton “Së bashku në mbrojtje të viktimave të krimit”. (Hotelin Emerald, ora 10:00)

- GLPS mban tryezë diskutimit me temë “Meritokracia në shërbimin e jashtëm të Kosovës: një sërë rekomandimesh që duhet marrë parasysh”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Punëtorët e Lotarisë së  Kosovës mbajnë protestë në të cilën do të kërkohet miratimi i ligjit për Lotarinë e Kosovës. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 11:00)

- Mbahet konferencë për media lidhur me Festivalin e 12 -të i Filmit të Shkurtër Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata, ora 12:45)

- Oda e Hotelerisë dhe Turizmit të Kosovës  do të mbajnë tubim për të diskutuar masat e reja. (Golden Imperial, ora 19:00)