27 Nëntor 2022

Numri i armëve bërthamore në botë po rritet gradualisht

New York, 13 prill - Është vërejtur se numri i kokave bërthamore në arsenalet e vendeve me armë bërthamore po rritet gradualisht.

Raporti, i publikuar nga Organizata për Monitorim dhe Ndalim të Armëve Bërthamore dhe Iniciativa Ndërkombëtare për Heqjen e Armëve Bërthamore (ICAN), ndau të dhëna të përditësuara globale mbi prodhimin dhe ruajtjen e armëve bërthamore.

Sipas raportit, deri në fillim të vitit 2022, numri i kokave të armëve bërthamore në rezervat e 9 vendeve që kanë armë bërthamore arriti në 12.705.

Bëhet e ditur se 9.440 prej kokave bërthamore janë të përdorshme në nëndetëset, anijet luftarake dhe raketat, ndërsa 3.265 presin të shkatërroheshin në Rusi, Britaninë e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Numri i përgjithshëm i kokave të armëve të disponueshme në stoqe raportohet të jetë rreth 138.000 bomba bërthamore.

Stoqet globale kanë parë rritjen e numrit të kokave të armëve bërthamore nga viti 2017, me Kinën, Indinë, Korenë e Veriut dhe Pakistan duke rritur arsenalet e tyre bërthamore në vitin 2021.

Potenciali për një rritje të aftësisë bërthamore të Britanisë është vërejtur vitet e fundit, ndërkohë që Rusia ka parë gjithashtu përhapjen e kokave të armëve bërthamore të disponueshme në arsenalet e saj.

Prodhimi bërthamor i SHBA-së u rrit pak në vitin 2019, por ra në 2020 dhe 2021.

Numri i arsenaleve bërthamore të Francës dhe Izraelit nuk ka ndryshuar vitet e fundit.

Raporti argumentoi se që nga viti 2021, pjesëmarrja në Konventën për Ndalimin e Armëve Bërthamore është rritur në vitin 2021, por shtetet që prodhojnë armë bërthamore nuk e respektojnë atë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 nëntor 2022

- Në shënim të 110-vjetorit të Pavarësisë Shqipërisë do të mbahet mbledhje e përbashkët e Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe Kuvendit të Republikës së Shqipërisë. (Kuvendi i Shqipërisë në Tiranë, ora 10:00)

- Me rastin e Ditës së Forcës, Ministria e Mbrojtjes dhe Forca e Sigurisë së Kosovës organizojnë “Ditën e Hapur’’ në të cilën do të marrin pjesë edhe udhëheqësit më të lartë shtetërorë, si dhe përfaqësuesit ushtarakë e diplomatikë të vendeve partnere. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 12:00)