06 Tetor 2022

Më 26 korrik, BE diskuton për Kosovën

Bruksel, 18 korrik -  Vendet anëtare të BE-së, në mbledhjen e paralajmëruar për datën 26 korrik, do të përpiqen të formulojnë qëndrimin rreth mendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë mbi legalitetin e pavarësisë së Kosovës, pohon sot e përditshmja e Beogradit, “Danas”, tani përkrahëse e qeverisë serbe.

Sipas kësaj gazete, burimet e informuara kanë thënë se formulimi i një qëndrimi unik të 27 vendeve nuk do të jetë shumë i lehtë.

 Diplomacitë e 22 anëtareve të BE-së, që angazhohen për sovranitetin e Prishtinës, por edhe disa nga ato që rreth kësaj çështjeje mbajnë anën e Beogradit, insistojnë që Serbia, veçmas deri sa të mos mbahet mbledhja e Këshillit të Ministrave, “të mos ndërmarrë hapa të ngutshëm”, shkruan “Danas”.

 Ata konsiderojnë se Beogradi, pasi GJND-ja ta bëjë publike mendimin këshillëdhënës më 22 korrik, duhet të presë harmonizimin brenda BE-së dhe rekomandimet që shefat e diplomacive të 27 vendeve europiane do të dërgojnë nga mbledhja katër ditë më vonë, më 26 korrik, citon burimet diplomatike kjo e përditshme e Beogradit.

Siç pohon “Danas”, bashkëbiseduesit nga vendet që kanë njohur pavarësinë e Kosovës konfirmojnë se Perëndimi nuk dëshiron që Serbia, pas mendimit të GJND-së, t’i propozojë Asamblesë së Përgjithshme të KB-së rezolutën që do të hapte mundësinë për negociata të reja për statusin.

Çdo përpjekje e Serbisë që në nivel politik, në KB, të forcojë kundërshtimet ndaj pavarësisë, sidomos asaj që me shumicë votash në Asamblenë e Përgjithshme të ftohen Beogradi e Prishtina për negociata të reja mbi çështje statusore, do të interpretohej si sjellje e “padëshiruar”, përkatësisht si “konfrontim me 22 anëtare të BE-së”.

Në këtë rast përfundimisht do të ndodhte përputhja e “binarëve” të Kosovës dhe të Europës, më saktësisht kandidatura e Serbisë për anëtarësim në BE do të bllokohej, tërheqin vërejtjen diplomatët perëndimorë.


Siç theksojnë burimet e “Danasit”, ku një të ngjashme e ka botuar dje edhe portali i Brukselit WAZ.EUobserver, në radhët e anëtareve të BE-së, por edhe në institucionet qendrore të saj, para së gjithash në zyrën e përfaqësueses së lartë për politikë të jashtme dhe siguri, Catherine Ashton, druajnë se rihapja e temës së statusit të Kosovës në KB do ta vështirësonte më shumë vendosjen e politikës së jashtme të përbashkët europiane, që është një nga prioritetet e BE-së pas miratimit të Marrëveshjes së Lisbonës në fund të vitit të kaluar.

Debati rreth argumenteve juridike në favor ose kundër pavarësisë së Kosovës, i mbajtur në dhjetor të vitit 2009 në Gjykatën Ndërkombëtare të Hagës, nxori në sipërfaqe dallime të mëdha brenda BE-së.

Britania e Madhe, Franca, Gjermania, Holanda, Austria, Danimarka, Finlanda dhe Bullgaria ishin vendet që prezantuan argumente në favor të pavarësisë, kurse Spanja, Qiproja, Sllovakia dhe Rumania ishin në grupin e vendeve që argumentuan se shpallja e pavarësisë ishte në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare.

Një rishqyrtim i statusit të Kosovës në Asamblenë e Përgjithshme të KB shihet si një rrezik tjetër që vendet anëtare të BE-së të tregohen të përçara kur është fjala për politikën e jashtme dhe të sigurisë.

“Nëse BE-ja nuk mund të jetë unike rreth Kosovës, që është pjesë e Europës dhe ku BE-ja në masë të madhe është e angazhuar ekonomikisht, politikisht dhe në misionin e sundimit të drejtësisë (EULEX), atëherë politika e jashtme e përbashkët në pjesën tjetër të botës do të jetë edhe më pak e besueshme”, citon WAZ.EUobserver një diplomat të lartë europian.

Nëse ndodh debati i Asamblesë së Përgjithshme të KB, shumica e vendeve të BE-së do të akuzonin Serbinë për rrezikimin e kredibilitetit të BE-së, anëtare e së cilës dëshiron të bëhet dhe pasojat do të reflektoheshin pikërisht në procesin e integrimit të saj europian.

Drejtori i Forumit Juridik, Vladimir Todoreviç citohet të jetë shprehur se “Serbia mund ta marrë mbështetjen e Asamblesë së Përgjithshme të KB, por shtrohet pyetja se si do ta marrin këtë partnerët tanë europianë. Në një të ardhme të afërt është reale të shtrohet në rend të ditës kërkesa për ndarjen e Kosovës ose shkëmbim territoresh, për çfarë po flitet jozyrtarisht”.

Sipas tij, para GJND-së sa i përket Kosovës argumenti më i fuqishëm i Serbisë nuk është ai juridik, por politik.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 tetor 2022

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton raporti me amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Procedurën Përmbarimore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 9:00)

- Byroja Kosovare e Sigurimit shënon 11 vjetorin e themelimit. (Hotel Venus, ora 9:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës dhe UNDP Kosova do të organizojnë  fillimi e fushatës për ndërgjegjësimin e publikut  “Festo me zemër, jo me armë” që synon ngritjen e vetëdijes për rrezikun e posedimit dhe keqpërdorimit të armëve të vogla dhe të lehta. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KEK-ut, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Oda Amerikane po organizon tryezën e rrumbullakët me titullin "Ndërtimi i partneritetit për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientëve në Kosovë", për të diskutuar lidhur me këtë temë dhe sfidat e tjera në fushën e kujdesit shëndetësor, me ekspertë eminentë nga Kroacia. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

-  Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Jeton Mehmetin Kryesues i Bordit të Drejtorëve të KOSTT. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon dëgjime publike përkitazi me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal të Prishtinës, ora 10:00)

- Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli do të mbajë konferencë për media me temë 'Masat për subvencionim të efiçiencës së energjisë për qytetarët'. (Ministria e Ekonomisë, salla e takimeve, ora 11:00)

- Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për shërbimin civil të Kosovës raporton para Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal lidhur me punën 6 mujore të vitit 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Me rastin e vdekjes së ish komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Deli Lekaj, Komuna e Deçanit organizon mbledhjen komemorative. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 13:30)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KOSTT-it, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 14:00)