23 Shtator 2021

Historia e Vërtetë e Paqes - Koreane, Man Hee Lee

Seul, 15 korrik - Mindanao i Filipineve ishte një ishull i shënuar nga një konflikt që zgjati për katër dekada dhe rezultoi në 120,000 viktima. Por më 24 janar 2014, udhëheqësit politikë dhe fetarë që përfaqësonin Mindanao u mblodhën në një vend. Para të rinjve, grave dhe fëmijëve, ata nënshkruan një marrëveshje paqeje në nivelin civil, duke premtuar t'i jepnin fund konfliktit dhe të bashkëpunonin për paqen.

 Kjo marrëveshje ndërtoi një kulturë paqeje dhe luftëtarët u kthyen vullnetarisht në armët e tyre. Personi që ndërmjetësoi një marrëveshje të tillë ishte një aktivist i paqes nga Republika e Koresë. Me këtë rast, Z. Man Hee Lee, Kryetar i HWPL, u bë i njohur për komunitetin ndërkombëtar. Këtu është një vështrim nga afër i lëvizjes së tij të paqes.

 Duke parë se shokët e tij vdiqën si një ushtar në Luftën Koreane, bëri Kryetarin Man Hee Lee është misioni i jetës së tij për të arritur një botë paqësore pa luftë. Në vitin 2013, ai themeloi Kulturën Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës dhe filloi një lëvizje paqeje.

HWPL është e lidhur me KB Departamenti i Komunikimeve Globale dhe Këshilli Ekonomik dhe Social dhe është themeluar për qëllimi i arritjes së paqes dhe ndërprerjes së luftës dhe lënia e një bote paqësore si e qëndrueshme trashëgimi për brezat e ardhshëm.

Puna e paqes e Kryetarit të HWPL Lee është duke u mbuluar nga Media koreane. Një seri artikujsh me titull "Koreane, Man Hee Lee, Historia e Vërtetë e Paqes" adreson lëvizja e tij e paqes dhe materialet dëshmuese. Artikujt e botuar deri në maj 2021 u përpiluan në një botim të veçantë me 64 faqe. Seriali vazhdon të botohet. Kjo do të shërbejë si një burim i rëndësishëm për paqen në botë.

 Ajo që çështja e veçantë mbulon në thellësi është Deklarata e Paqes dhe Ndërprerja e Luftës, e cila është një dokument që ofron një zgjidhje për paqen globale.

Më 18 shtator 2014, në Samitin Botëror të Paqes HWPL, udhëheqës nga e gjithë bota premtuan të punojnë drejt një instrumenti ligjor ndërkombëtar mbi ndërprerjen e luftës dhe t'i bashkojnë fetë si një nën Zotin. Për të përmbushur këtë premtim, u krijua Komiteti për Paqen në Ligjin Ndërkombëtar HWPL, i përbërë nga 21 ekspertë të njohur në të drejtën ndërkombëtare.

Anëtarët diskutuan mënyrat për të ndaluar luftën dhe konfliktin e armatosur. Pastaj më 14 mars 2016, ata i shpallën botës Deklarata e Paqes dhe Ndërprerjes së Luftës, një dokument i përbërë nga 10 artikuj dhe 38 klauzola që propozon një kornizë për ndërprerjen e luftës.

Ekspertët në të drejtën ndërkombëtare dhe udhëheqësit kombëtarë thonë se DPCW do të lejojë komunitetin ndërkombëtar të kapërcejë kufizimet e ligjit ekzistues ndërkombëtar dhe të kontribuojë në krijimin e parimeve të përparuara të paqes.

F Dr. Fathi Kemicha / Ish Anëtar, Komiteti i Paqes i KB ILC / Ligji Ndërkombëtar

Edhe anëtarët e Komitetit për Paqen në të Drejtën Ndërkombëtare ishin të befasuar me shpejtësinë e përpilimit të DPCW. Ne bëmë përpjekje që qëllimin e Kryetarit Lee ta fusim në Deklaratë.

- 14 Mars 2016 Gjatë një interviste me Cheonji Daily Gazeta në Ceremoninë e Proklamimit të DPCW

H.E. Ali Abu Diak / Ministër i Ministrisë së Drejtësisë së Palestinës
E gjithë bota do të ndalojë luftërat dhe do të arrijë paqen përmes DPCW.
- 14 Mars 2016 Gjatë një fjalimi urimi në Ceremoninë e Proklamimit të DPCW
 
 H.E. Viktor Jushçenko / Ish Presidenti i Ukrainës
   DPCW është një deklaratë e shkëlqyeshme që e gjithë bota do të përdorë si një themel për paqen.
- 2018 Në 4 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

 H.E. Samuel Hinds / Ish Kryeministri i Guajanës
  DPCW sugjeroi një zgjidhje për çështjen e kufirit gjatë pavarësisë së Guajanës.
- 2019 Në 5 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

 H.E. Tha Musa / Ish Kryeministri i Bélize Ne do të arrijmë vizionin dhe qëllimin e DPCW për të zhdukur dhunën midis vendeve.
- 2019 Në 5 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

 Singh Sahib Giani Harpreet Singh / Jathedar i Golden Temple
  Shpresoj që DPCW të miratohet si rezolutë e KB dhe të bëhet e drejta ndërkombëtare detyruese.
- 2019 Në 5 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

DPCW gjithashtu mori mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare. PAP, i cili është organi legjislativ i Bashkimit Afrikan i përbërë nga 55 vende Afrikane, Qendra BBS e të cilave anëtarët janë krerë formues të vendeve të Evropës Lindore dhe CCLP, i përbërë nga ish krerët e vendeve të Karaibeve, premtuan të bashkëpunojnë me HWPL. Gjithashtu, Seychelles, Eswatini, Komoret, Antigua dhe Barbuda dhe Saint Vincent shprehën mbështetjen e tyre për DPCW në niveli kombëtar.

Udhëheqësit kombëtarë të vendeve të ishullit Paqësor nënshkruan një marrëveshje gjithëpërfshirëse për avokimi për DPCW dhe Parlamenti i Amerikës Qendrore miratoi një rezolutë në mbështetje të DPCW.
 
Në një konferencë paqeje, Përfaqësuesit e Përhershëm të KB të 145 vendeve treguan mbështetjen e tyre gjithashtu.

Fushatat që avokojnë për zbatimin e DPCW po zhvillohen në mënyrë aktive në sektorë të ndryshëm të shoqërisë dhe në të gjithë botën. Qytetarët globalë po dërgojnë Letra Paqe në kombëtare udhëheqësit, duke i nxitur ata të mbështesin DPCW.

Me mbështetjen e komunitetit global, DPCW do të shkruajë një faqe të re të paqes në histori.

Kryetari Lee po kryen edhe aktivitete të tjera të ndryshme të paqes. Edukimi për Paqen HWPL po ofrohet në 214 institucione arsimore në 34 vende, duke trajnuar studentët në lajmëtarët e paqes.

Aleanca Botërore e Aleancës së Feve 'Paqja, një platformë për kërkimin e harmonisë ndërfetare dhe promovimi i ndërveprimeve paqësore midis feve, po operon në 256 vende në 129 vende.

Në Shtator çdo vit, mbahet Samiti Botëror i Paqes HWPL, duke mbledhur njerëz nga rreth e përqark bota për të diskutuar paqen. Kjo ngjarje vlerësohet si një konferencë ndërkombëtare e mirëorganizuar.

Samiti Botëror i Paqes ka treguar potencialin për të bashkuar qytetarët globalë nën flamurin e paqen Kryetari Lee dhe Delegacioni i tij i Paqes kanë shkuar në Tours Botërore të Paqes që nga viti 2012.

Vizitë 49 vende në 31 turne, ata mbrojtën nevojën për DPCW dhe përhapën një frymë paqeje.

Vizita e Kryetarit Lee u mirëprit nga udhëheqësit në të gjithë botën, të cilët premtuan të merrnin pjesë në vizitën e tij përpjekjet e paqes duke kapërcyer kombësitë, etnitë dhe fetë.

â–  Z. Kodjo Hélou Sedzro / Togo King
  Ideja e Kryetarit Lee është vërtet e shkëlqyeshme. Paqja botërore do të arrihet së shpejti.
- 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

H.E. Antonio J. Ledesma / Kryepeshkopi Emeritus
  Ashtu si Kryetari Lee luajti një rol kryesor në bashkimin e zemrave të myslimanëve dhe të krishterëve në Mindanao, ne duhet të përhapim kulturën qiellore në të gjithë botën në mënyrë që të gjithë të jetojnë në harmoni.
- 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

Waqas Syed Ahmed / Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Rrethit Islamik të Amerikës së Veriut (Jug-Perëndim)

 Achieveshtë arritja e madhe e Kryetarit Lee për të motivuar të rinjtë të punojnë për qëllimin fisnik të paqes në botë.

- 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

H.E. Z. Khil Raj Regmi / Ish Kryeministri i Nepalit

 Lëvizja për paqe e HWPL është efektive dhe novatore si një rast global shembullor.

- 2015 Në 1 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

Rt Nderim Hrant Bagratyan / Ish Kryeministri i Armenisë

 Unë jam një dëshmitar që pashë përpjekjet dhe përkushtimin e Kryetarit Lee për t'i dhënë paqe brezave të ardhshëm.

- 2016 Në 2 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

Bhai Sahib Satpal Singh Khalsa / Ambasador i Fesë Sikke të Hemisferës Perëndimore

 Falë përpjekjeve të HWPL, unë besoj se paqja do të arrihet në brezin tonë.

- 2016 Në 2 vjetorin e Samitit Botëror të Paqes HWPL

Kontributet e Kryetarit Lee për paqen njihen gjerësisht. Individët dhe organizatat anembanë botës i kanë paraqitur dhurata, çmime dhe çertifikata të ndryshme. Kryetarit Lee për të tijat përpjekje të pashembullta për të krijuar paqen.

Këto pllaka vlerësimi janë marrë nga politikanët dhe profesionistë juridikë, qytete, institucione arsimore, organizata fetare, dhe më shumë.

Kryetari Lee gjithashtu mori çmime për paqe dhe njohje. Udhëheqësit i dërguan atij dhurata në shenjë vlerësimi.

Qytetet dhe rajonet shpallën Ditën e HWPL për të festuar arritjet e HWPL. Gjithashtu, shumë njerëz dërguan letra që mbështesin ribashkimin paqësor të Koresë, duke shpresuar se paqja do të zërë rrënjë në gadishull.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Shtator 2021 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 10:00)

- Kandidati për Kryetar të Prishtinës, Uran Ismaili do të vizitoj Kompaninë Pastrimi në Prishtinë ku do të mbaj edhe një Konferencë për media në hapësirën e kësaj kompanie. (Kompania Pastrimi në Emshir pas stacionit të autobusëve, ora 11:30)

- Partia Socialdemokrate do të dorëzoj kallëzim penal në Prokurori. (Ndërtesa e Prokurorisë në lagjen Veternik, ora 13:00)

- Forumi i Gruas së Nismës Socialdemokrate në Malishevë mban takim elektoral, ku i pranishëm do të jetë kryetari Nismës, Fatmir Limaj dhe kandidati për kryetar të Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati. (Ambienti i jashtëm i shkollës fillore “Ibrahim Mazreku” në Malishevë, ora 14:00)

- Dhomat e Specializuara të Kosovës organizojnë informimin javore  në të cilin do  të  japin  një  informacion  të  përditësuar  mbi zhvillimet  e  fundit  lidhur  me  procedurat  gjyqësore  dhe  veprimtaritë  e  tjera  publike  të  gjykatës. (Online, ora 14:30)

- Forumi për Lidership dhe Diplomaci organizon ngjarjen lansuese të projektit: Promovimi i Zhvillimit Ekonomik Rajonal përmes Akademisë se Ndërmarrësisë. (Hotel Sirius, ora 16:00)

- Mbahet ceremonia e  hapjes së Kongresit te Parë Klinik të Kolegjit te Kirurgëve të Kosovës organizuar në bashkëpunim me Odën e Mjekëve të Kosovës. (Hotel Emerald, ora 17:00)