25 Tetor 2021

Grupi i Personave të Zhdukur të Ballkanit riafirmon bashkëpunim rajonal

Sarajevë, 16 dhjetor - Në një ngjarje sot me përfaqësues të pjesëmarrësve të Procesit të Berlinit, anëtarët e Grupit të Personave të Zhdukur të Ballkanit Perëndimor (GPZH) thanë se planifikojnë të intensifikojnë bashkëpunimin e tyre, shkëmbimin e informacionit dhe angazhimin me familjet për të forcuar punën për llogaridhenjen per personat e zhudkur në të gjithë rajonin.

GPZH përbëhet nga përfaqësues të lartë të institucioneve në rajon që janë përgjegjës për adresimin e çështjeve të personave të zhdukur. Ai u krijua në 2018, në kontekstin e Procesit të Ballkanit Perëndimor të Berlinit, për të forcuar përpjekjet për të gjetur ata që mbeten të zhdukur pas konflikteve të viteve 1990 në territorin e ish-Jugosllavisë.

Grupi paraqiti raportin e tij të dytë vjetor gjatë veprimtarisë, e cila u bashkëorganizua nga Zyra e Mbretërisë së Bashkuar, Zyra e Komonuelthit dhe Zhvillimit dhe Komisioni Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur (ICMP). Raporti vë në dukje përpjekjet e GPZH për të përfshirë në mënyrë aktive familjet e të zhdukurve në procesin e bashkëpunimit rajonal duke shkëmbyer informacion me familjet dhe Koordinimin Rajonal të Shoqatave të Familjeve të Zhdukur nga Ish Jugosllavia (KR).

Kryetarja e KR Semina Alekic tha: “GPZH ka treguar përgjegjësi dhe përkushtim në zbatimin e Planit Kornizë duke bërë përpjekje shtesë për të kapërcyer pengesat e shkaktuara nga pandemia e Covid-19; Anëtarët e saj kanë vazhduar bashkëpunimin rajonal duke shkëmbyer informacion dhe duke bërë përparim përmes aktiviteteve të përbashkëta. ”

Wendy Morton, Ministri për Fqinjësinë Evropiane dhe Amerikën në Zyrën e Komonuelthit të Jashtëm dhe Zhvillimit të MB, tha:

“Së bashku keni arritur shumë në një hapësirë ​​të shkurtër kohe dhe MB ka qenë e privilegjuar të jetë pjesë e këtij udhëtimi. Ne ua kemi borxh të gjithë familjeve të atyre që ende janë zhdukur të vazhdojnë kërkimin. Unë ju nxis të vazhdoni punën tuaj së bashku, në mënyrë që familjet të kenë shansin më të mirë për të shëruar dhe rajoni të ketë shansin më të mirë për të ecur përpara dhe për të përparuar. "

Drejtoresha e Përgjithshme e ICMP Kathryne Bomberger tha: “Në Ballkanin Perëndimor, mbi 70 për qind e rreth 40,000 personave të raportuar të zhdukur pas konflikteve në vitet 1990 janë gjetur - ky është një sukses në krahasim me rajonet e tjera pas konfliktit. Bashkëpunimi rajonal ka qenë vendimtar për këtë arritje, ashtu si edhe mbështetja e vazhdueshme e Qeverisë së MB dhe donatorëve të tjerë. Kjo formë e bashkëpunimit rajonal, multilateral mund të përdoret si frymëzim në zona të tjera pas konfliktit që përballen me situata komplekse të personave të zhdukur. "

Raporti vjetor gjithashtu vëren se bashkëpunimi i shtuar midis anëtarëve të GPZH bëri të mundur identifikimin e mbetjeve njerëzore që ishin pa identifikuar për gati dy dekada. Ajo thekson përdorimin e anëtarëve të GPZH-së të bazës se të dhënave rajonale, e cila është e vetmja bazë e të dhënave në llojin e tij në botë, për të shkëmbyer informacion në lidhje me rastet e personave të zhdukur në mënyrë transparente dhe në kohë reale.

Duke parë përpara, GPZH planifikon të forcojë ndikimin e saj përmes bashkëpunimit të zgjeruar shumëpalësh që mbështet bashkëpunimin ekzistues dypalësh.

GPZH mbikëqyr operacionet sipas një Plani Kornozë të nënshkruar në Nëntor 2018 në Selinë e ICMP në Hagë.

Plani Kornizë buron nga një Deklaratë e Përbashkët për Zhdukjen e nënshkruar në Londër në Korrik 2018 në të cilën Kryeministrat e Bosnje dhe Herzegovinës, Kosovës, Malit të Zi, Serbisë, Shqipërisë, Kroacisë, Gjermanisë, Mbretërisë së Bashkuar, Austrisë, Bullgarisë, Francës, Italisë, Sllovenia dhe Polonia përsëritën angazhimin e tyre për të mbështetur përpjekjet për të llogaritur 12,000 njerëz që janë ende të zhdukur si rezultat i konflikteve në ish-Jugosllavi.

Raporti i parë vjetor i GPZH u prezantua në Samitin e Procesit të Berlinit në Poznan, në korrik 2019.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Tetor 2021

- Komisioni i Pavarur i Mediave në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë të UP-së, me rastin fillimit të javës globale për edukimin mbi median dhe informacionin, organizojnë tryezë diskutimi me temën: “Edukimi Medial - Përmbajtjet e papërshtatshme për fëmijë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi do të mbahet “Java për të Drejtat e Viktimave të Krimit”, me moton “Së bashku në mbrojtje të viktimave të krimit”. (Hotelin Emerald, ora 10:00)

- GLPS mban tryezë diskutimit me temë “Meritokracia në shërbimin e jashtëm të Kosovës: një sërë rekomandimesh që duhet marrë parasysh”. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:30)

- Punëtorët e Lotarisë së  Kosovës mbajnë protestë në të cilën do të kërkohet miratimi i ligjit për Lotarinë e Kosovës. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 11:00)

- Mbahet konferencë për media lidhur me Festivalin e 12 -të i Filmit të Shkurtër Ballkani Përtej Kufijve. (Kino Armata, ora 12:45)

- Oda e Hotelerisë dhe Turizmit të Kosovës  do të mbajnë tubim për të diskutuar masat e reja. (Golden Imperial, ora 19:00)