24 Shtator 2021

Gazetarët e Ballkanit diskutojnë çështje sociale të shkaktuara nga COVID-19

Tiranë, 11 mars - Më 27 shkurt u mbajt "Forumi i 2-të Ballkanik i Mediave: COVID-19 dhe perspektiva e medias për çështje sociale" dhe në këtë forum u diskutua roli i medias në lidhje me çështjet sociale të ndikuara nga pandemia.

Kjo ngjarje u organizua nga dega e HWPL Daejeon Chungcgeong. Kultura Qiellore, Paqja Botërore, Rivendosja e Dritës (HWPL) është një OJQ me seli në Republikën e Koresë dhe e lidhur me KB.

Ngjarja u zhvillua në internet me pjesëmarrësit që hynin nga vendet në rajonin e Ballkanit. Ngjarja u shikua nga një audiencë nga e gjithë bota.

Procedimet filluan me një vërejtje urimi nga Bojan Stojkovski i cili është një gazetar nga Republika e Maqedonisë së Veriut. Pas kësaj, gazetarë të ndryshëm nga rajoni i Ballkanit vazhduan të mbanin fjalime.

Gazetari i Lance-së, Bojan Stancevic, nga Bosnja dhe Hercegovina, tha se kohëzgjatja e zgjatur e pandemisë kishte shkaktuar probleme.

Një problem i tillë përfshinte akuzat për korrupsion në fushën mjekësore. Qeveria federale, shpjegoi ai, bëri një kontratë me një firmë në lidhje me prokurimin e pajisjeve mjekësore.

Kompania, u sugjerua, ishte përgjegjëse për humbjet ekonomike si rezultat i prokurimit publik të atyre pajisjeve.

Sidoqoftë, kishte njerëz që mendonin se qeveria federale nuk ndëshkoi me të drejtë kompaninë përkatëse (me të cilën kishte bërë një kontratë).

Gazetarët theksuan që incidenti duhet të hetohet plotësisht dhe të raportohet qartë në mënyrë që publiku të dijë të gjitha faktet.

 Artur Nura i cili është kryeredaktori i Perqasje, nga Shqipëria, tha se ai është i interesuar në botën mjekësore sepse kaq shumë njerëz janë sëmurë dhe kanë vdekur, dhe sepse deklaratat e ekspertëve të fushës mjekësore kanë një ndikim të madh tek njerëzit.

Prandaj, ai tha që edhe nëse ekspertët janë profesionistë në industrinë mjekësore, gazetarët duhet të konfirmojnë në mënyrë të pavarur vlefshmërinë e deklaratave të tyre.

Duhet të përcaktohet me kujdes nëse pikëpamjet e shprehura nga ekspertët janë mendime të tyre private apo jo, dhe nëse ka prova të mjaftueshme për të mbështetur deklaratat e tyre.

Artur Nura vazhdoi duke thënë se nëse mbulimi mediatik përfshin informacion të pasaktë, shumë njerëz mund të vdesin si rezultat.

Prandaj, gazetarët duhet të shmangin raportimin e informacionit që mund të bëhet temë e bisedës derisa të mund të konfirmojnë nëse informacioni është i saktë.

Gazetarët duhet të jenë shumë të matur dhe të jenë të sigurt se përmbajtja e artikujve të tyre është e saktë.

Për më tepër, Grupi Ndërkombëtar i Paqes për Gratë (IWPG) dhe Grupi Ndërkombëtar i Rinisë së Paqes (IPYG), duke punuar si partnerë me HWPL morën pjesë dhe bënë fjalime.

Emma Oh e cila është menaxhere e publicitetit në degën Daejeon Chungcheong të IWPG tha që mbrojtja e të drejtave të njeriut të grave nuk është kryer për shkak të pandemisë së zgjatur. Ajo tërhoqi vëmendjen për faktin se dhuna në familje është rritur.

Të dhënat globale të dhunës në familje tregojnë se sa e rëndë është bërë kjo situatë. Sidoqoftë, shkalla e vërtetë e rrezikut nuk zbulohet lehtë në zona si rajoni i Ballkanit dhe Republika Demokratike e Kongos.

Ajo e përshkroi rritjen në këto raste si një PANDEMIK HIJE. Disa viktima femra në këto vende kanë një frikë ekstreme për të zbuluar përvojat e tyre në media.

Ata nuk e zbulojnë dhunën brenda familjes së tyre pasi besojnë se do të ketë pasoja të rënda dhe është e pamundur të bëhen të pavarur financiarisht. Në këtë kontekst, është urgjente të mbrohen të drejtat e grave.

Në këtë drejtim, IWPG është e angazhuar në aktivitete të ndryshme për mbrojtjen e të drejtave të njeriut të grave. Emma Oh shpresonte të tërhiqte vëmendjen për veprimtaritë e IWPG nga njerëzit e botës dhe shtypi.

Në fjalimin e tij Kevin Kim i cili është vullnetar i IPYG tha të dëgjonte për realitetin e secilit vend përmes raporteve të mediave.

Kushtet e këqija të garuara nga vullnetarët mjekësorë në secilin vend janë zbuluar nga media.

Shërbime të ndryshme humanitare dhe ndihmë materiale nga njerëz dhe grupe anembanë globit (të cilët dinë për kushtet e këqija me të cilat përballen vullnetarët mjekësorë) vazhdojnë të ofrohen.

Ai theksoi se roli i shtypit është shumë i rëndësishëm dhe shprehu mirënjohje për gazetarët. Ai u kërkoi atyre që të vazhdonin rolet e tyre si një "dritare" e cila tregon "nevojë për të ditur informacion".

Përveç kësaj, ai u bëri një thirrje gazetarëve të pranishëm të mbulojnë shpesh lajmet e paqes në mënyrë që të gjithë njerëzit në të gjithë botën të marrin pjesë në punën e HWPL për paqen e mirëfilltë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Shtator 2021 - Komisioni për Integrim Evropian shqyrton Programin Kombëtar për zbatimin e Marrëveshjes së Stabilizim- Asociimit 2021-2025, i ftuar Besnik Bislimi, zëvendëskryeministër i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 9:00)    

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione rishqyrton planin e punës për sesionin vjeshtor 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Kandidatit të PDK-së për komunën e Prizrenit, Shaqir Totaj viziton KF “Liria”  dhe me pas KF “Prizreni” . (Stadiumi i Prizrenit, ora 10:30)

- Kandidati për Kryetar të Prishtinës, Uran Ismaili do të mbaj sot konferencë për media. (Te Deponia Ilegale e mbeturinave, afër Tauk Bahçes, ora 14:00 - mediat i presim në udhëkryqin e Tauk Bahçes, te rruga e Bledit, nga ora 13:40)

- Kandidati për kryetar të Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati, sot mban takim elektorale me strukturat e rinisë së degës së Nismës në Malishevë. (Stadiumi “Liman Gegaj” në Malishevë, ora 14:00)

 - Kandidatit të PDK-së për komunën e Prizrenit, Shaqir Totaj bashkë me Kryetarin e PDK-së, Memli Krasniqi viziton Bashkësinë Islame në Prizren. (Prizren, ora 14:15)

 - Kandidatit të PDK-së për komunën e Prizrenit, Shaqir Totaj shpalos programit për arsim. (Qendra Europa, në Plato, ora 16:00)

- Mbahet dita e dytë e Kongresit të Parë Klinik i Kolegjit te Kirurgëve të Kosovës organizuar në bashkëpunim me Odën e Mjekëve të Kosovës. (Hotel Emerald, ora 17:00)