08 Shkurt 2023

BE-ja ka dhënë 696.000 nënshtetësi

Bruksel, 7 korrik - Bashkimi Evropian (BE) në vitin 2008 ka ndarë 696 mijë nënshtetësi të huajve, lajmëroi byroja statistikore evropiane Eurostat.

Tre prej vendeve anëtare të Bashkimit Evropian – Franca, Britania e Madhe dhe Gjermania kanë natyralizuar më shumë se gjysmën e të gjithë të huajve që në vitin 2008 kanë marrë nënshtetësi.

Prej gjithsej 696 mijë njerëz Franca ka natyralizuar 137 mijë, Britania e Madhe 129 mijë, ndërsa Gjermania 94 mijë.

Pjesa më e madhe e atyre që kanë marrë nënshtetësi janë nga Maroku (64.000), Turqia (50.000), Ekuadori (27.000), Algjeria (23.000) dhe Iraku (20.000).

Në disa vende të caktuara të Bashkimit, siç tregojnë të dhënat e Eurostat-it, pjesa më e madhe e atzre që kanë marrë nënshtetësi vjen prej një shteti.

Kështu 51 për qind e atzrë që kanë marrë nënshtetësi bullgare ose 3.637 njerëz janë nga Maqedonia, 59 për qind të nënshtetësive greke i kanë marrë qytetarët e Shqipërisë, ndërsa 89 për qind e shtetasve rumun janë për banorë të Rumanisë. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 shkurt 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Projektligjin për Sigurinë e përgjithshme të produkteve. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)
    
- Përfaqësuesit e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, raportojnë në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me Raportin e Auditimit për të “Hyrat nga Qiraja e Agjencisë Kosovare të Privatizimit”. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 10:00)
    
- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë mban tryezë diskutimi me temën: “Ligji për Mbrojtjen e Fëmijës – progresi në zbatimin e tij”. (Hotel Sirius, ora 10:00)    

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare me pikat e pa përfunduar. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)
    
- Organizata paditëse GLPS dhe një qytetare e Republikës së Kosovës do të paraqesin Padi për konflikt administrativ për refuzimin e kompensimit për personin paraplegjik dhe tetraplegjik. (Pallati i Drejtësisë, Ndërtesa A, ora 14:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës mbledh të gjitha klubet e Superligës së Kosovës në një ngjarje të veçantë, ku fituesit e fushatës së nisur javë më parë në rrjetet sociale do të shpërblehen me fanella të nënshkruara nga vet lojtarët e ekipeve të ndryshme. (Kati i parë në Albi Mall, ora 18:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë (FDHK) organizon hapjen e ekspozitës së përkohshme të veprës “Albumi familjar – Mes kujtimit dhe realitetit” (Family Album – Between Recollection and Reality) nga Alban Muja, e cila do të pasohet me një bisedë me artistin. (Vendi: Qendra e Dokumentimit, Biblioteka “Hivzi Sylejmani”, Dardani, ora 19:00)