02 Shkurt 2023

BE-ja e njeh Maqedoninë si FYROM

Shkup, 22 gusht - Nëntëmbëdhjetë vjet nga pavarësimi i Maqedonisë e deri tani, vendin me emrin e saj kushtetues e kanë njohur gjithsej 128 vende. Në mesin e tyre është edhe shteti më i fuqishëm në botë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA).

Megjithatë, diplomacia maqedonase gjatë këtyre viteve nuk arriti t'i bindë vendet e Bashkimit Evropian (BE) që Maqedoninë ta njohin me emrin e saj kushtetues për shkak të kontestit me Greqinë.

Maqedoninë me emrin e saj kushtetues deri tani e kanë njohur vetëm katër shtete të BE-së: Bullgaria, Rumania, Polonia dhe Sllovenia, ndërsa të gjitha anëtaret e tjera të BE-së e kanë pranuar me referencën ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë ose FYROM.

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 shkurt 2023

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton draft-planin e punës për sesionin pranveror 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, N303, ora 9:00)

Paneli i Gjykatës së Apelit bën shpalljen e aktgjykimit të apelit në çështjen Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj. (Hagë, ora 9:30)  

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës (KGjK) mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 10:00)  

- Kuvendi i Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve shënon Ditën Globale të Zgjedhjeve me temën “Pjesëmarrja në zgjedhje në Republikën e Kosovës dhe roli i institucioneve”. (Hotel Sirius, ora 10:00)  

-Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Ferizajt ku do të takohet me kryetarin Agim Aliu. (Ferizj, ora 10:30)

- Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Redžepi organizon tryezë të rrumbullakët me rastin e regjistrimit të ardhshëm të popullsisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:00)