22 Shtator 2021

Universiteti i Prishtinës dhe ai i Tiranës nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi

Prishtinë, 6 korrik - Me qellim që në Republikën e Kosovës dhe në Republikën e Shqipërisë të nxiten dhe të zhvillohen shkenca, arti, edukimi fizik dhe sporti; të formohen specialistë dhe të përgatiten shkencëtarë të rinj; të ofrohen mundësi të barabarta për të përfituar nga arsimi i lartë dhe të mësuarit gjatë gjithë jetës; të integrohet mësimdhënia me kërkimin shkencor; të nxitet bashkëpunimi dhe ndërkombëtarizimi në fushën e arsimit të lartë, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe Universiteti i Tiranës kanë nënshkruar sot marrëveshje të bashkëpunimit.

Në ambientet e rektoratit të UP-së, rektori i UP-së, prof. dr. Naser Sahiti, dhe rektori i UT-së, prof. dr. Artan Hoxha, nënshkruan memorandumin, me anë të të cilit palët shprehin gatishmërinë për të bashkëpunuar për hartimin dhe zbatimin e projekteve të përbashkëta, si edhe për zhvillimin e çdo lloj veprimtarie apo aktiviteti tjetër të nevojshëm në fushën e arsimit të lartë.

Rektori Sahiti tha që UP-ja ka një numër të madh të marrëveshjeve të nënshkruara me universitete nga mbarë bota, por bashkëpunimin me Universitetin e Tiranës e sheh si shumë të veçantë. Rektori theksoi që palët kanë paraparë veprime konkrete në kuadër të memorandumit, në mënyrë që bashkëpunimi të jetë efektiv dhe i zbatueshëm.

“Nga fillimi i vitit të ardhshëm akademik, UP-ja dhe UT-ja do të shkëmbejnë nga një profesorë nga çdo fakultet përkatës, për të mbajtur një cikël të ligjëratave njëjavore në universitetin partner. Po ashtu, është paraparë edhe konkretizimi i modaliteteve të shkëmbimit të studentëve, në mënyrë që studentëve, përveç përvojës akademike, të mund t’u njihen kreditë e fituara nga këmbimi në universitetet reciproke”, tha rektori Sahiti, teksa përmendi disa nga pikat e bashkëpunimit në kuadër të kësaj marrëveshjeje.

Në anën tjetër, rektori Hoxha theksoi se nënshkrimi i këtij memorandumi paraqet një moment të rëndësishëm edhe për Universitetin e Tiranës.

“Me anë të këtij bashkëpunimi, ne kemi marrë përsipër që, nëpërmjet stafeve tona dhe studentëve tanë, të kontribuojmë më shumë në perspektivat e vendeve tona drejt zhvillimeve dhe integrimeve që na presin dhe të jemi më të vlefshëm për shoqërinë në fushat e studimit që i ofrojmë,” tha rektori Hoxha, duke shtuar që Shqipëria dhe Kosova duhet të kenë prioritet integrimin e ndërsjellë, para atij evropian.

Në marrëveshjen e nënshkruar sot, UP-ja dhe UT-ja është paraparë të bashkëpunojnë edhe në hartimin dhe aplikimin në projekte kombëtare, mbarëkombëtare dhe ndërkombëtare; në organizimin e aktiviteteve të përbashkëta, siç janë: konferencat, simpoziumet, punëtoritë, shkollat verore apo dimërore; në shkëmbimin dhe përdorimin e literaturës shkencore dhe platformave online, si dhe të tjera fusha të rëndësishme për studentët dhe stafin e të dyja universiteteve.

 

--

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 Shtator 2021

- Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, raporton në Komisionin për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale për menaxhimin e situatës me Covid-19. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me Komunën e Prishtinës, Policinë e Kosovës, OJQ-të shënojnë “Ditën Ndërkombëtare pa Makina”. (Para ndërtesës së Qeverisë, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton formon grupin punues për Projektligjin për Gjykatën Komerciale, shqyrton raportet e Komisioneve të përhershme  për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve, etj,. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim kryetaren e Kuvendit të Shqipërisë, Lindita Nikolla. (Kabineti i kryetarit, ora 10:00)

- Mbahet takimi i 203-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Përmes formës online, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton rekomandimet e dala nga raporti i auditimit të performancës “Parandalimi dhe reagimi i situatave emergjente: Vërshimet”, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Raportin vjetor financiar të Agjencisë Kosovare të Privatizimit, raportin vjetor Financiar i Agjencisë Kosovare për Krahasim dhe Verifikim të Pronëssi dhe Raportin vjetor Financiar i Institucionit të Avokatit të Popullit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë bën rishikimin e Planit të punës së Komisionit për sesionin vjeshtor. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)

- Instituti Kosovar për Kërkim dhe Zhvillim i Politikave dhe Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë në bashkëpunim me Programi i Universitetit Columbia për Ndërtimin e Paqes dhe të Drejtat e Njeriut organizojnë një konferencë me temë 'Sfidat e Kosovës që vijnë Rusia dhe Kina' me Holden Triplett Agjenti Special i FBI -së dhe Drejtor për Kundërzbulimin në Këshillin e Sigurisë Kombëtare, ret. (https://zoom.us/j/98242813908?pwd=cFBiZGdMV3pRTTV3RDJBbTE5UEtVQT09, ora 16:00)