23 Tetor 2021

Lansohet kampanja ‘Pa asistent unë jam jashtë shkollës’

Prishtinë, 13 shtator -  Sot është lansuar kampanja ‘Pa asistent unë jam jashtë shkollës’, e implementuar prej grupit avokues të fëmijëve me aftësi të kufizuara ‘’Hëna’’ dhe e mbështetur ngs Save the Children në Kosovë, e cila për qëllim ka ndërgjegjësimi por edhe lobimin ndaj insitucioneve që secili nxënës me aftësi të kufizuar duhet të ketë mbështetjen e asistentit në shkollë.

Situata me pandeminë e ka rënduar edhe më tepër përfshirjen e tyre në mësim, me sfida të shumta të cilat në kuadër të kampanjës janë identifikuar gjatë takimeve me prindër, siç janë:  mos arritja e objektivave të planit individual të fëmijës në mungesë të një mbështetjeje individuale për fëmijën, rënia e motivimit,  mos ndjekja e mësimit online për shkak të natyrës grupore të zhvillimit të mësimeve si dhe regres në arritjet mësimore pikërisht për shkak të arsyeve të mësipërme.

Aktualisht, në tërë Kosovën janë të punësuar 100 asistentë, numër ky dukshëm i ulët në raport me nevojat e fëmijëve me aftësi të kufizuara në vend. Me qëllim të zgjidhjes së sfidave të identifikuara, përfaqesues të grupit janë takuar me ministren e Arsimit, znj. Arbërie Nagavci, ku kanë kuptuar se planet e ministrisë në katër vitet e ardhshme janë që të punësohen edhe 400 asistentë të tjerë.

Po ashtu, lidhur me këtë qëllim, janë zhvilluar takime edhe me  Drejtoritë komunale të Arsimit në katër komunat target: Prishtinë, Ferizaj, Gjakovë e Mitrovicë.

Ndërkaq, për të theksuar më shumë rëndësinë e asistentit, grupi ‘’Hëna’’ ka realizuar një video ndërgjegjësuese me prindër të fëmijëve me aftësi të kufizuara, linkun e së cilës mund ta gjeni më poshtë:

Grupi Avokues i Fëmijëve me Aftësi të Kufizuara “Hëna” është grup jo formal i themeluar më 2017 nga HANDIKOS , me mbështetje të Save the Cildren në Kosovë, që mision ka garntimin e të drejtave të fëmijëve me aftësi të kufizuara.

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Tetor 2021

- Shoqata për Teknologji të Informacionit dhe Komunikimit të Kosovës - STIKK organizon diten e dytë të edicionit te 10-të të festivalit të teknologjisë “KosICT”. (Ambientet e “ITP Park” në Prizren, ora 10:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 11:00)

- Shfaqet video programi "Pranverë e përhershme, behar i vonuar" nga Protocinema në bashkëpunim me Fondacionin Lumbardhi. (Kino Lumbardhi, ora 12:00)

- Mbahet dita e dytë e edicionit te tretë te festivalit Lahuta, Okarina Polifionia. (Ambientet e Qendrës për zhvillimin e kultures tradicionale në Prishtinë, Rruga Xheladin Hana nr. 98, ora 15:00)