25 Shkurt 2020

Turizmi në Shqipëri, kërkohet reduktim i TVSH-së

Tiranë, 24 mars - Hotelet dhe restorantet si pjesë e industrisë turistike kërkojnë rishikimin e nivelit të TVSH-së. Sipas këtyre operatorëve argumentimet për një taksë të vlerës së shtuar të reduktuar për hotelet dhe restorantet bazohet në praktikën qe po ndjek BE-ja për sistemin e TVSH-se se reduktuar ne vendet anëtare të saj.

TVSH-ja prej 20 për qind që aplikohet aktualisht në Shqipëri, si për hotelet ashtu edhe për restorantet, është më e larta krahasuar me një sërë vendeshevropiane e rajonale që kanë industri turistike të zhvilluar.

Turqia ka nivel të TVSH vetëm 8 për qind, Greqia 6 deri në 9 për qind, Mali i Zi 7 për qind, Italia 10 për qind, Franca 5.5 për qind, Malta 5 për qind, pra mesatarisht 200 për qind më e ulët se në Shqipëri.

Prej vitesh hotelet e tashme edhe restorantet ne vendet e BE-se, sipas direktivave te Komisionit Evropian kane mundësinë te jene subjekt i TVSH-se reduktuar. 20 nga 27 vendet e BE-se kane një TVSH me te vogël ose baras me 10 për qind për hotelet, kryesisht ato te mesdheut.

Aktualisht bizneset shqiptare te hotelerisë dhe restoranteve, qe aplikojnë regjimin e TVSH-se, nuk mund te thuhet se ofrojnë shërbime me çmime konkuruese për të njëjtën cilësi shërbimi  krahasuar me fqinjët apo vendet e tjera evropiane.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 shkurt 2020 - Konstituohet Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë organizon konferencë të jashtëzakonshme për media për të shprehur shqetësimin lidhur me trajtimin e rasteve ku fëmijët janë viktima të formave të abuzimit dhe dhunës seksuale. (Ambientet e organizatës Forumi për Iniciativa Qytetare në lagjen Pejton, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Vendi: (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Demokracia Plus dhe Qendra për Avokim dhe Kulturë Demokratike në bashkëpunim me programin e USAID për Fuqizim të Sistemit të Drejtësisë organizojnë konferencën në cilën do të shpalosen rezultatet e Anketës me përdoruesit e shërbimeve të gjykatave. (Hotel Sirius, ora 10:00) 

- Konstituohet Komisioni për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Bibloteka Kombëtare e Kosovës dhe Shoqata e të Burgosurve Politik organizojnë hapjen e ekspozitës "Kujtesa e Kosovës, portrete të Adem Demaqit në pikturë dhe fotografi". (Bibloteka Kombëtare, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- ADMOVERE e mbështetur nga KFOS promovon raportin "Gjendja në Fakultetin e Gjeoshkencave të Universitetit të Mitrovicës". (Hapësirat e rektoratit të UMIB-it në Mitrovicë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike mban diskutim lidhur me detyrat me prioritet dhe organizimin e punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 12:00)

- Anibar Festivali Ndërkombetar i Animacionit organizon shfaqjen e filmave nga java e Kinematografisë afrikane. (Kinema Jusuf Gërvalla, 13:00)