12 Nëntor 2019

Shqipëri, rritet numri i turistëve

Tiranë, 22 korrik - Numri i vizitorëve që kanë hyrë në Shqipëri gjatë periudhës janar-qershor të këtij viti është mbi 1 milion, rreth 550.000 mijë prej tyre janë shtetas të huaj, ndërsa 452.000 të tjerët janë shqiptarë me rezidencë jashtë shtetit”, bën të ditur Ministria e Turizmit.

Nder shtetasit e huaj qe kane preferuar Shqipërinë, tre vendet e para i zënë ata nga Maqedonia me 21% të totalit, Kosova me 19% dhe Mali i Zi me 12%.

Ndryshe nga vitet e tjera, ku gjatë periudhës së pikut të turizmit këta vizitorë përqendroheshin kryesisht në plazhet e Durrësit, këtë verë ata kanë zgjedhur në masë edhe bregdetin e Jonit.

“Sipas informacioneve që kemi nga ambasada jonë në Maqedoni, këtë vit maqedonasit preferojnë Vlorën, ndryshe nga një vit më parë me Durrësin. Turistet nga Kosova preferojnë Durrësin por kemi edhe një shtrirje në jugun e Shqipërisë”, shprehet Irena Prici, shefe e marrëdhënieve me publikun në Ministrinë e Turizmit.

Në bazë te statistikave të bëra te ditura nga Ministria e Turizmit, numri i vizitoreve këtë vit është shtuar me 5.2% krahasuar me një vit me parë. Për sa u përket vizitoreve të huaj, në totalin e llogaritur bëjnë pjesë edhe ata që hyjnë në vend për qëllime biznesi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)