13 Nëntor 2019

Shqetësim për plazhet e ndotura në Shqipëri

Tiranë, 3 gusht - Një raport i fundit i Ministrisë Shqiptare të Mjedisit , i hartuar me ndihmën e Institutit të Shëndetit Publik, bën të ditur pastërtinë e plazheve në Shqipëri si dhe masat që duhen marrë.

Detaje të raportit botohen sot nga disa të përditshme shqiptare.

Sipas tij gjatë gjashtë muajve të fundit janë vëzhguar të gjitha plazhet e vijës bregdetare të Shqipërisë dhe rezultatet në disa prej tyre kanë qenë shqetësuese.

Plazhet me të ndotura janë pikërisht plazhet me frekuentim më masiv dhe shkaku kryesor ka qenë derdhja e kanaleve të ujërave të zeza dhe ujërave të papërpunuara.

Në disa prej këtyre plazheve parametrat janë tej normave të vendosura nga OBSH dhe Komunitetin Evropian.

Ato kanë ngarkese të lartë bakterologjike dhe në gjendje alarmante është edhe mjedisi i plazhit.

Në jo pak raste mjekët infeksionistë kanë konstatuar viroza të shumta si dhe infeksione nga uji dhe rëra e ndotur.

Raporti i Ministrisë Shqiptare të Mjedisit paraqet gjithshtu edhe zonat e plazheve të pastër që gjenden veçanërisht në bregdetin e Shëngjinit dhe të detit Jon.

Gjithnjë sipas raportit, autoritetet shqiptare janë vazhdimisht në ndjekje të situatës së krijuar, por specialistë të ruajtjes së shëndetit publik dhe ambientit thonë se duhen marrë masa mjaftë të ashpra deri në mbylljen e plazheve të ndotur pavarësisht madhësisë dhe frekuentimit të tyre.

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë konferencën ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’ që ka për qëllim të ofrojë mundësi për hartuesit e politikave, ofruesit e shërbimeve, përfaqësuesit nga akademia dhe akterë të tjerë, për t’u informuar dhe ndarë praktikat më të mira mbi rëndësinë e investimeve në kujdesin dhe zhvillimin e fëmijërisë së hershme. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit lidhur me dy projekte të mëdha të Ministrisë së Infrastrukturës siç janë, rehabilitimi i rrugës Prishtinë - Pejë dhe Prishtinë - Mitrovicë ku edhe do të bëhet edhe publikimi i hulumtimit mbi arsyet e vonesave në punime në këto dy rrugë, i titulluar “Rrugë pa fund”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Organizata "Voice of Roma, Ashkali and Egyptians" VoRAE organizon Festivalin Multikulturorë i pari i këtij lloji në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Roli i vendimeve të Gjykatës Supreme në luftën kundër krimit dhe korrupsionit: Një thirrje për disiplinim të gjyqtarëve që marrin vendime të kundërligjshme”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Në kuadër të fushatës “Jo drogë tek të rinjtë”, Task Forca Anti Drogë tek të rinjtë dhe siguri në Shkolla do të organizoj pritje për student, ku do të shfaqin prezantimet me njohurit e tyre lidhur me narkotikët, si dhe do të bashkëbisedojnë me Shefin e Task Forcës Anti Drogë. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 11:00) 

- Drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë në Komunën e Prizrenti, Visar Shehu, do të mbajë konferencë për shtyp për ta njoftuar opinionin publik me më të rejat nga fusha e shëndetësisë. (Zyret e Shërbimit Urgjent, rruga Tirana në Prizren, ora 11:00)

- Ambasada e Francës në Kosovë mban konferencë për media në të cilën do të prezantojë edicionin e 19 - të Festivalit të Filmit Frankofon në Kosovë i cili organizohet në bashkëpunim me përfaqësitë diplomatike të Zvicrës, Belgjikës dhe Luksemburgut, Aleancën Franceze, Ministrinë e Punëve të Jashtme, si dhe Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës. (Salla e konferencave në Ministrinë e Punëve të Jashtme, ora 12:00)

- Teatri i Qytetit te Mitrovicës "Muharrem Qena" shfaq premierën teatrore “Kur treni vonohet”, me autor Osman Goranci dhe me regji të Artan Tmavës. (Qendra e Kulturës “Rexhep Mitrovica”, ora 19:00)