18 Nëntor 2019

Ohër-Strugë, shtohet interesimi për investim në turizëm

Strugë, 16 korrik - Qytetarët e Ohrit dhe të Strugës gjithnjë e më shpesh po vendosin që të jetojnë vetëm nga turizmi, por për këtë nevojiten fonde që duhet t’i investojnë në kapacitete të mira për vendosje.

Gjatë disa muajve të fundit nëpër bankat e Ohrit është vërejtur interesi i shtuar për marrjen e kredive për rinovimin e apartamenteve ekzistuese apo për ndërtimin e apartamenteve të reja për strehim.

Një pjesë e ekspertëve konsiderojnë se secili që vendos të investojë në turizëm sidomos në apartamente nuk do të gabojë.

“Unë s’besoj se nëse tërësisht i kushtoheni kësaj nuk do të përfitoni. Këtë e them nga përvoja. Prandaj duhet një qasje serioze. Nuk mund vetëm të ndërtoni, të vendosni tavolina dhe dy, tre krevatë dhe të prisni se për dy, tre vjet do të jeni shumë të pasur. Unë besoj se për tre vjet çdo lojtar serioz mund të vijë në zero, e pastaj ta ndjejë përfitimin”, deklaroi Zoran Tuntev, profesor i turizmit.

Profesori i turizmit në fakultetin e Ohrit, Naume Marinoski thotë se qytetarët duhet ta shfrytëzojnë krizën me të cilën po përballen hotelet dhe të investojnë në ndërtimin e apartamenteve për vendosjen e turistëve.

“Kolapsi në hoteleri duhet të kërkohet pikërisht në faktin se shumë dhoma dhe apartamente janë të pajisura shumë më mirë se nga to. Shoqëria kapitaliste është shoqëri e rrezikut dhe të gjithë rrezikojnë”, theksoi Marinoski.

Nga turizmi jetohet mirë, kështu që secili që ka marrë kredi, turizmi i jep mundësi që kredia ti kthehet shumë shpejt, thonë profesorët.

Nuk duhet të ekzistojë frika ndonëse gjysma e të aftëve për punë nga Ohri dhe Struga, të cilët ishin të punësuar në disa nga kapacitetet industriale që tani janë të mbyllura, ekzistencën në këtë moment e shikojnë vetëm në dhënien e dhomave me qera për turistët.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)