22 Korrik 2019

Për të eksportuar në BE kërkohet rritje e cilësisë

Kaçanik, 14 qershor  - Për të eksportuar produktet kosovare në tregun evropian, duhet cilësi më e lartë dhe plotësim i kërkesave dhe standardeve të BE-së.

Kjo u tha në diskutimin që Zyra e BE-së në Kosovë, në bashkëpunim me Ministrinë e Integrimeve, e organizuan në kuadër të diskutimeve për të njoftuar qytetarët për MSA-në, në komunën e Kaçanikut me temën “Prodhimi vendor dhe tregu i BE-së”.

Aty u theksuan edhe nevojat dhe kërkesat e prodhuesve vendor të cilët kërkuan rregullim të tregut dhe më shumë mbështetje.

Duke folur për rëndësinë e bujqësisë në komunën që ai drejton, kryetari i komunës së Kaçanikut, Besim Ilazi tha se përmes këtyre projekteve janë fermerët ata që përfitojnë.

“Fermerët nuk duhet të orientohen vetëm drejt subvencioneve, por të kërkojnë edhe këshilla e trajnime se të arrihet cilësi dhe rendiment më i lartë. Këto këshilla e trajnime ofrohen falas nga Bashkimi Evropian, nga Banka Botërore, nga Ministria e Bujqësisë, Agjencia e Ushqimit e Veterinës, etj.”, ka thënë Ilazi.

Ndërkaq, kryetari i komunës së Hanit të Elezit, Rufki Suma, u shpreh se problemi kryesor është tek tregu, pasi sipas tij pikat grumbulluese janë duke bërë manipulime dhe nga ana e institucioneve qendrore nuk ka masa që i kushtëzojnë ato.

“Ajo që është shqetësuese për ata që kanë mbjellë mjedrat, është dashur t’i asgjësojnë ato pikërisht për shkak të tregut; këto pikat grumbulluese thjeshtë po tallen me qytetarët. Nuk kemi ndonjë masë prej nivelit shtetëror që i kushtëzon pak dhe ata që merren me blerje dhe shitje”, tha Suma.

Menaxherja e programeve në sektorin e bujqësisë pranë Zyrës së BE-së në Kosovë, Daniela Topirceanu, theksoi rëndësinë e MSA-së dhe kërkesat që i ka BE-ja për produktet e Kosovës për t’u bërë konkurrues në tregun e BE-së.

“Tregu evropian ka shumë kërkesa të cilat ceken edhe në legjislacionin e BE-së dhe Kosova që të mund të eksportojë në tregun e saj, duhet t’i ketë parasysh të gjitha këto kërkesa që i ka tregu evropian. Shumica e audiencës këtu janë prodhues. Ajo çka duhet të mbani në mend është që të gjitha produktet që eksportohen në Bashkimin Evropian, duhet të plotësojnë kërkesa të caktuara dhe të kalojnë kontrollimet e caktuara”, tha ajo.

Për mbështetjen e institucioneve, foli shefi i divizionit për përkrahje direkte dhe politika tregtare në kuadër të Ministrisë së Bujqësisë, Habil Zeqiri. Ai shpjegoi disa nga masat që ka ndërmarrë ministria për t’i subvencionuar fermerët dhe për të përmirësuar këtë sektor.

“Ne jemi në fazën e hartimit të një strategjie për avancimin e ndërmarrjeve agro-ekonomike. Kjo lidhet me produktet që kanë nevojë për përpunim shumë të shpejtë, mjedra, dredhëza, vishnje. Jemi në hartimin e draftit të parë”, tha ai.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 korrik 2019 - Oda Ekonomike e Kosovësdo të mbajë kon ferencën e rradhës për media lidhur me informimin e qytetarëve, institucioneve dhe gjithë publikut për tema të rëndësishme që prekin komunitetin biznesor. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 10:00)

- Federata e Çiklizmit të Kosovës mban konferencë për media për të informuar për garën ndërkombëtare te Rrethit të Kosovës në Çiklizëm e cila këtë vit është edhe garë poentuese sipas kritereve të UCI-t për çiklistët pjesëmarrës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Prokuroria Themelore në Prizren, organizon konferencë për media lidhur me çështjen “Abi Çarshia”. (Prokuroria Themelore në Prizren, rruga William Walker pn., ora 11:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi mblidhet për tëe diskutuar lidhur me situatën e krijuar pas Vendimit të Këshillit Shtetëror të Cilësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 13:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në shënimin e ditëlindjes dhe inicimit të ndërtimit të bustit për Senatorin Bob Dole. (Rruga “Bob Dole”, Lagjja Dardania, Prishtinë, ora 14:00)

- Komuna e Prizrenit mban konferencë për shtyp, lidhur me reagimet e fundit për rastin "Abi Çarshia". (Shtëpinë e Bardhë në Prizren, ora 15:30)
 
- Me rastin e gjobes së shqiptuar ndaj qytetarës së Prishtinës Aida Gashi për të qeshurat e saj, grupi 'Të Qeshim së Bashku' organizon një protest qesharake, me moto 'të qeshim me zë të lart, Prishtina ka nevoje për të qeshurat tona'. (Sheshi Zahir Pajaziti, ora 23:30)