19 Shkurt 2020

Ngritja e tarifave dëmton rritjen ekonomike të brendshme dhe atë globale

Washington, 23 gusht - Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) publikoi një artikull në blogun e vet, ku thekson se ngritja e tarifave dypalëshe s'mund të pakësojë çekulibrin e përgjithshëm tregtar, por do të ulë besimin dhe investimet e kompanive, do të çrregullojë zinxhirin global të furnizimit dhe do të shtojë koston e prodhuesve e të konsumatorëve, duke dëmtuar rritjen ekonomike të brendshme dhe atë globale.

Sipas këtij artikulli, tensionet e rritura tregtare do t'i sjellin ekonomisë globale ndikime negative, duke u bërë një ndër arsyet e uljes së parashikimit të rritjes ekonomike globale.

Në këtë artikull theksohet edhe se politikat e lirshme monetare kanë efekte të kufizuara për përmirësimin e çekuilibrit tregtar.

Megjithëse këto masa mund të nxitin zhvlerësimin e monedhës kombëtare, duke shtuar forcën konkurruese të mallrave të eksportuara dhe duke pakësuar kërkesat e importit, ato s'mund të shkaktojnë zhvlerësimin e vazhdueshëm dhe të madh të monedhës.

Sipas artikullit, zgjidhja e problemeve të strukturës makroekonomike është metoda më e mirë për zgjidhjen e problemeve të çekuilibrit tregtar.

FMN-ja sugjeron që vendet me deficit tregtar si ShBA-ja etj. duhet të ulin deficitin buxhetor, të shtojnë investimet për kualifikimin e punëtorëve dhe të inkurajojnë kursimet për fondet e pensioneve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 shkurt 2020 - Administrata Tatimore e Kosovë do të mbaj seminar me tatimpaguesit e regjionit të  Prishtinës ku prezent do të jetë edhe Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Kryetari i komunës së Istogut, Haki Rugova do ta pres në takim ambasadorin bullgar në Kosovë. (Zyra e Kretarit Haziri, ora 11:00)

- Komuna e Rahovecit mban diskutimi publik lidhur me Draft Planin Komunal të Veprimit për Efiçiencë të Energjisë dhe Planin Lokal për Veprim në Mjedis. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 11:00) 

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri dhe Investime Strategjike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit te donacionit për qerdhën “Gëzimi Ynë” në Istog nga Ambasada e Bullgarisë. (Qerdhja “Gëzimi Ynë” në Istog, ora 11:30)

- Mbahet ceremonia e promvimit të librit" Obstetrika",  të Prof. dr. Shefqet Lulaj. (Bibloteka Kombëtare "Pjetër Bogdani", ora 12:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu do të mbajë konferencë për media. (Objekti I Ministrisë, ora 13:00)

- Promovohet revista “Intro”, që është produkt i punës së studentëve të vitit të tretë të Departamentit të Gazetarisë, në kuadër të lëndës "Menaxhim i medias". (Amfiteatri i Fakultetit të Filologjisë në Universitetin e Prishtinës, ora 14:00)

- Komuna e Mitrovicës mban debat publik lidhur me rregulloren për realizimin e të drejtave të fëmijëve përmes sistemit qeverisës komunal miqësor për fëmijët. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës të Mitrovicës, ora 14:00)