14 Korrik 2020

Në 2011, euro barazohet me dollarin

Londër, 16 qershor - Rimëkëmbja e ngadaltë e ekonomisë dhe problemet me defiçitin e lartë buxhetor në shumë vende të eurozonës, do të fundosin monedhën e përbashkët europiane deri në atë pikë sa të barazohet në këmbim me dollarin amerikan.

Ekspertët thonë se në 2011-ën, një euro do këmbehet me një dollar. Paralajmërimi vjen nga Qendra për Kërkimet Ekonomike dhe Biznesin në Londër, e cila në një raport tre mujor parashikon se për të forcuar rritjen ekonomike, Rezerva Federale do të rrisë normat e interesit në Shtetet e Bashkuara, në fund të këtij viti.

Në kontrast me këtë thuhet në raport, dobësia e ekonomisë në europë, do të detyrojë Bankën Qëndrore Europiane të mbajë normat e interesit në nivele të ulëta.

Daglas Mekuilliams, drejtues i qendrës, thote se është e pashmangshme që në njëfarë pike euro të thyhet dhe sipas tij, kjo do të ndodhë shpejt- ndoshta për 5 apo 10 vjet. Monedha e përbashkët europiane ka shënuar një rënie me 30 cent kundrejt dollarit amerikan, dhe me rritjen e interesave në sistemin bankar amerikan, do të bjerë edhe 20 cent.

Çarls Dejvis, bashkëautor në raport, thotë se rimëkëmbja ekonomike cuditërisht është e shpejtë në vendet në zhvillim, në një kohë që ekonomitë e zhvilluara rreziku mbetet i dukshëm. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)