19 Shkurt 2020

Indeksi i çmimeve të importit në Kosovë u ngrit 2.2 për qind

Prishtinë, 7 mars - Agjencia e Statistikave të Kosovës ASK ka publikuar Indeksin e Çmimeve të Importit për tremujorin e katërt të vitit 2018 TM4 2018.

Indeksi i tërësishëm i çmimeve të importit në Kosovë u ngrit 2.2 % në TM4 2018, krahasuar me TM3 2018.

Ngritje më të mëdha të çmimeve sipas sektorëve ishin te: lëkura dhe artikujt e saj 14.0 %; shtazët e gjalla dhe prodhimet prej tyre 8.5%; instrumentet optike, fotografike, matëse, madicinale dhe muziikore, dhe mekanizmat e orës 6.6%; prodhimet bimore 6.3%; prodhimet minerale 5.5%; pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike 3.8%; artikujt e ndryshëm të prodhuar 3.8%; letra dhe artikujt e saj 2.4%; metalet bazë dhe artikujt prej tyre 1.3%; plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre 1.3%; artikujt e gurit, llaçit, prodhimet e qeramikës dhe të qelqit 0.3%; prodhimet e industrive kimike 0.2%; druri dhe artikujt e tij 0.2%; dhe mjetet e transportit 0.1%.
 
Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve sipas sektorëve te: tekstili dhe artikujt e tij -3.6%; vajrat ushqyese -1.2%; këpucët -0.4%; dhe artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani -0.4%.

Ndërkaq, krahasuar TM4 2018 me TM4 2017, çmimet e importit u ngritën në një mesatare prej 3.9%.

Ngritje më të mëdha sipas sektorëve ishin te: prodhimet minerale 20.7%; lëkura dhe artikujt e saj 15.5%; plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre 7.2%; instrumentet optike, fotografike, matëse, madicinale dhe muzikore, si dhe mekanizmat e orës 6.9%; shtazët e gjalla dhe prodhimet e tyre 5.6%; druri dhe artikujt e tij 4.0%; artikujt e gurit, llaçit, prodhimet e qeramikës dhe të qelqit 3.3%; letra dhe artikujt e saj 2.5%; pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike 2.4%; prodhimet e industrive kimike 2.1%; metalet bazë dhe artikujt e tyre 2.0%; mjetet e transportit 1.4%; artikujt e ndryshëm të prodhuar 0.7%.

Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve sipas sektorëve te: këpucët -10.1%; prodhimet bimore -8.6%; tekstili dhe artikujt e tij -7.2%; vajrat ushqyese -3.2% dhe artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani -0.4%.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 shkurt 2020 - Administrata Tatimore e Kosovë do të mbaj seminar me tatimpaguesit e regjionit të  Prishtinës ku prezent do të jetë edhe Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Kryetari i komunës së Istogut, Haki Rugova do ta pres në takim ambasadorin bullgar në Kosovë. (Zyra e Kretarit Haziri, ora 11:00)

- Komuna e Rahovecit mban diskutimi publik lidhur me Draft Planin Komunal të Veprimit për Efiçiencë të Energjisë dhe Planin Lokal për Veprim në Mjedis. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 11:00) 

- Bëhet konstituimi i Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri dhe Investime Strategjike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit te donacionit për qerdhën “Gëzimi Ynë” në Istog nga Ambasada e Bullgarisë. (Qerdhja “Gëzimi Ynë” në Istog, ora 11:30)

- Mbahet ceremonia e promvimit të librit" Obstetrika",  të Prof. dr. Shefqet Lulaj. (Bibloteka Kombëtare "Pjetër Bogdani", ora 12:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu do të mbajë konferencë për media. (Objekti I Ministrisë, ora 13:00)

- Promovohet revista “Intro”, që është produkt i punës së studentëve të vitit të tretë të Departamentit të Gazetarisë, në kuadër të lëndës "Menaxhim i medias". (Amfiteatri i Fakultetit të Filologjisë në Universitetin e Prishtinës, ora 14:00)

- Komuna e Mitrovicës mban debat publik lidhur me rregulloren për realizimin e të drejtave të fëmijëve përmes sistemit qeverisës komunal miqësor për fëmijët. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës të Mitrovicës, ora 14:00)