30 Nëntor 2021

Fitch Ratings parashikon rritje të çmimeve të arit, aluminit, bakrit dhe nikelit

New York, 25 nëntor - Agjencia ndërkombëtare e vlerësimit "Fitch Ratings" rriti parashikimet e çmimit të arit, metaleve dhe minierave për 2021 dhe 2022 për shkak të çekuilibrimit afatshkurtër të ofertës dhe kërkesës si dhe kërkesës më të lartë afatgjatë.

"Fitch Ratings" tani pret që çmimi i arit të jetë mesatarisht 1.800 dollarë për ons këtë vit, nga vlerësimi i saj i mëparshëm prej 1.700 dollarë dhe vlerëson se mesatarja do të jetë 1.600 dollarë për ons vitin e ardhshëm, nga 1.500 dollarë.

Rishikimi në rritje pasqyron "rritjen e kërkesës për shkak të statusit të investimit të saj si 'strehë e sigurt'", thuhet në deklaratën e agjencisë.

Agjencia, megjithatë, vuri në dukje se kërkesa për ar është moderuar që nga kulmi i pandemisë së COVID-19 "për shkak të perspektivave më të mira të rimëkëmbjes ekonomike".

Parashikimet për çmimin e aluminit u rishikuan në 2.450 dollarë, nga 2.200 dollarë për ton, për këtë vit dhe në 2.500 dollarë nga 2.000 dollarë për vitin 2022.

“Ndërprerjet e energjisë elektrike në Kinë kanë çuar në reduktime të kapacitetit të prodhimit që së bashku me shtyrjet dhe rinisjet e vonuara, kanë çuar në deficite të konsiderueshme në vitin 2021 që presim të vazhdojmë në vitin 2022 me një balancë të fortë tregu pas kësaj”, theksohet në deklaratë.

“Kërkesa për alumin në periudhën afatmesme dhe afatgjatë do të mbështetet nga aplikimi i tij në elektrifikimin dhe tranzicionin e energjisë”, shtoi deklarata.

Vlerësimi i çmimit të bakrit u rrit në 9.250 dollarë për ton, nga 9.000 dollarë për këtë vit dhe në 8.500 dollarë, nga 7.500 dollarë për vitin e ardhshëm.

"Inventarët e bakrit janë në nivele shumë të ulëta, konsumi i ulët në tre javë, çoi që stoqet e këmbimit të jenë në nivelet më të ulëta të 20 viteve", tha "Fitch Ratings".

“Ndërsa kërkesa po rritet, kompanitë e minierave përballen me sfida në marrjen e lejeve mjedisore për projekte të reja dhe rezistencën e komuniteteve lokale”, shtohet më tej.

Parashikimi i çmimit të nikelit u rrit në 18.250 dollarë për ton, nga 16.500 dollarë, për vitin 2021 dhe në 16.000 dollarë, nga 15.000 dollarë për vitin 2022, i nxitur nga efektet e mbetura të stoqeve të ulëta dhe çmimet më të larta në 2021", tha "Fitch Ratings".

Gjithashtu, pritshmëria e çmimit të zinkut u rishikua në 2.900 dollarë, nga 2.800 dollarë për ton, për këtë vit dhe në 2.900 dollarë, nga 2.400 dollarë për vitin e ardhshëm, si rezultat i rritjes së kërkesës globale që arrin pothuajse nivelin para pandemisë, kurse tregu global i zinkut të rafinuar "ka të ngjarë të kalojë në mungesa" në 2022 dhe 2023, thuhet në deklaratë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 dhjetor 2021 - Misioni i Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit në Kosovë (EULEX) dhe OJQ Të Drejtat e Grave organizojnë diskutimin për manipulimin mendor dhe keqtrajtimin psikologjik si elemente të dhunës në familje. (Hoteli Emerald, ora 9:45)
    
- Bëhet betimi i kryetarit të komunës së Deçanit, Bashkim Ramosaj dhe nënshkruhen deklaratat  solemne për marrjen e detyrës nga anëtarët e Kuvendit të komunës. (Salla e Kuvendit të komunës në Deçan, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja inauguruese e Kuvendit të Komunës së Mitrovicës së Jugut. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja inauguruese e Kuvendit të Komunës së Malishevës, ku do të bëjnë betimin anëtarët e Kuvendit dhe Kryetari i Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës së Malishevës, ora 10:00)
    
- Oda e Hotelerisë dhe Turizmit të Kosovës mban konferencë të jashtëzakonshme për shkak të mos aprovimit të kërkesave për lirim të masave. (Te ish-Rilindja, kompleksi III nr. 42, ora 12:00)
    
- Grupi Parlamentar i AAK-së, në Kuvendin e Kosovës mban tryezën me temën: Ngritja enorme e çmimeve dhe jostabiliteti ekononomik. (Salla N – 506, ora 13:00)
    
- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale, dhe Hulumtime (SIT), bën lansimin e platformës: Ofrimi i shërbimeve online dhe fizikisht për kryerësit e veprave të dhunës në familje dhe dhunës në baza gjinore. (Hotel “Prishtina”, Prishtinë, ora 14:00)

- Galeria 17 me mbështetjen nga Swiss Cooperation Office në Kosovë, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Komuna e Prishtinës organizojnë ngjarjen Dinner party/ Make me coffee make me a sandwich, në kuadër të ekspozitës së kuruar nga Natalija Vujošević. (Galeria 17 rruga Henrik Bariç, nr.10, ora 18:00)

- Mbahet hapja zyrtare e edicionit të dytë të Festivalit “Art Without Limit International Film Festival”. (Kino Armata, ora 18:00)

- Asociacioni i Artistëve Vizual të Kosovës organizojnë hapjen e ekspozitës vjetore të anëtarëve të Asociacionit të artistëve vizual të Kosovës. (Galeria e Artëve të Kosovës, ora 19:00)