14 Korrik 2020

Euro e fortë ka fshehur problemet buxhetore në Evropë

Bruksel, 15 qershor - Presidenti i Bashkimit Evropian Heman Van Rompuy akuzoi fuqinë e madhe që mori euro kohët e fundit për fshehjen e problemeve buxhetore në disa vende evropiane, në një intervistë të publikuar sot në \"Financial Times\".

Sipas zyrtarit evropian, tregjet financiare u bënë fajtorë për një \"butësi të tepruar\" gjatë 11 viteve të para të monedhës unike, që solli një diferencë shumë të vogël mes përqindjes së interesave të detyrueshme të shteteve të ndryshme të zonës euro.

E thënë më qartë, kjo do të thotë se vendet e ndryshme të zonës euro ishin në gjendje të merrnin hua me vlera shumë të përafërta, cilado qofshin arritjet e tyre individuale në fushën e financave publike.

\"Kjo pati efektin e një gjumëndjellësi. Nuk i kuptuam problemet që fshiheshin pas tyre\", deklaroi ai për të përditshmen financiare britanike.

Por, presidenti i BE-së shtoi se tashmë përkundrazi tregjet kanë tendencë të \"veprojnë më shpejtë\" ndaj incidenteve të vogla, duke mbrojtur projekte të ashpërsimit të rregullimit financiar.

\"Shumica prej nesh nuk janë të kënaqur me zhvillime të tepruara të tregjeve financiare. Nga një pikëpamje më e përgjithshme, tregjet ndëshkojnë politika të këqija, ndonjëherë me tepri, në mënyrë të papërshtatshme dhe duke u bazuar në zëra dhe paragjykime\", deklaroi Van Rompuy.

Por, presidenti i BE-së përsëriti se shtetet evropiane nuk duhet të përjashtojnë modifikimin e traktateve evropianë për forcimin e paktit të stabilitetit buxhetor, një opsion i mbrojtur nga Gjermania, por i kritikuar nga shtete të tjerë, sepse kjo gjë mund të jetë një çështje shumë delikate në bisedime.

\"Nuk ka tabu lidhur me këtë çështje. Por, tani për tani, punojmë në kuadrin e traktateve ekzistuese\", u shpreh ai në të përditshmen e Londrës. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)