25 Shkurt 2020

Deficiti tregtar i Kosovës më i lartë për 4.2 për qind, arrin në 240 milionë euro

Prishtinë, 24 dhjetor - Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të dhënat lidhur me rrjedhat e eksportit dhe importit për muajin nëntor 2018.

Të dhënat nga Tregtia e Jashtme në Kosovë tregojnë për një deficit tregtar më të lartë për 4.2% në muajin nëntor 2018, në raport me periudhën e njëjtë të vitit 2017, gjegjësisht në vlerë prej 240,2 milionë Euro, krahasuar me deficitin prej 230,5 milionë Euro në vitin 2017. Eksporti mbulon importin  (12.6%).

Eksporti i mallrave në muajin nëntor 2018 kishte vlerën 34,7 milionë Euro, ndërsa importi 274,9 milionë Euro, ku është një rritje prej 15.4% për eksport dhe një rritje prej 5.5% për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2017.
 
Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 36.4% të eksporteve e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 13.5% e përbëjnë produktet minerale; 12.8% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 8.1% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 6.4% e përbëjnë prodhimet bimore; 3.8% e përbëjnë artikujt e ndryshëm të prodhuar; 3.2% e përbën tekstili dhe artikujt prej tij etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 16.9% e përbëjnë prodhimet minerale; 12.2% e përbëjnë makineritë, pajisjet mekanike dhe elektrike; 10.9% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani; 10.3% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre; 7.8% e përbëjnë mjetet e transportit; 6.9% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre; 6.4% e përbën tekstili dhe artikujt prej tij; 6.0% e përbëjnë prodhimet e industrisë kimike etj.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 10,4 milionë Euro, ose rreth 30.2% e eksporteve të përgjithshme, me një rritje prej 29.6%. Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE janë: Gjermania (8.5%), Holanda (4.2%), Sllovenia (3.6%), dhe Italia (3.0%).

Kurse, Importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 126,0 milionë Euro, ose 45.8% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 9.8%. Importet me pjesëmarrje më të lartë ishin nga: Gjermania (11.0%), Italia (5.1%), Greqia (4.1%), Franca (3.7%), Sllovenia (3.5) etj.

Në muajin nëntor 2018, eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 15,3 milionë Euro, ose 44.3% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej (-1.6%). Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s janë: Shqipëria (16.6%), Maqedonia (10.5%), Serbia (8.3%), dhe Mali i Zi (6.9%).
 
Ndërsa, importet nga vendet e CEFTA-s në muajin nëntor 2018 arritën në 55,8 milionë Euro, ose 20.3% e importeve të përgjithshme, me një rënie prej (-23.6%). Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Shqipëria (7.4%), Serbia (5.6 %), Maqedonia (5.5%) dhe B&H (1.1%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 8,8 milionë Euro, ose 25.5%. Si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport vlen të përmenden: India (14.3%) dhe Zvicra (7.8%).

Ndërsa, importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 93.0 milionë Euro, ose 33.9%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (11.2%) dhe Kina (10.3%).

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 shkurt 2020 - Ministri i MPBAP-së, Agim Veliu do ta vizitojë Policinë i cili do të pritet nga drejtori i Përgjithshëm i PK-së, Rashit Qalaj. (Drejtoria e Përgjithshëm, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë organizon konferencë të jashtëzakonshme për media për të shprehur shqetësimin lidhur me trajtimin e rasteve ku fëmijët janë viktima të formave të abuzimit dhe dhunës seksuale. (Ambientet e organizatës Forumi për Iniciativa Qytetare në lagjen Pejton, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Vendi: (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Demokracia Plus dhe Qendra për Avokim dhe Kulturë Demokratike në bashkëpunim me programin e USAID për Fuqizim të Sistemit të Drejtësisë organizojnë konferencën në cilën do të shpalosen rezultatet e Anketës me përdoruesit e shërbimeve të gjykatave. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i MPBAP-së, Agim Veliu do ta vizitojë Kampinë e policisë “Vrella“ Sllatinë. (Kampi Vrella në Sllatinë, ora 10:45)

- Konstituohet Komisioni për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Bibloteka Kombëtare e Kosovës dhe Shoqata e të Burgosurve Politik organizojnë hapjen e ekspozitës "Kujtesa e Kosovës, portrete të Adem Demaqit në pikturë dhe fotografi". (Bibloteka Kombëtare, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- ADMOVERE e mbështetur nga KFOS promovon raportin "Gjendja në Fakultetin e Gjeoshkencave të Universitetit të Mitrovicës". (Hapësirat e rektoratit të UMIB-it në Mitrovicë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike mban diskutim lidhur me detyrat me prioritet dhe organizimin e punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 12:00)

- Kryeministri Albin Kurti pret në takim delegatin Apostolik të Vatikanit për Kosovë, Jean Marie Speich. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 12:30 - vetëm pamje)

- Anibar Festivali Ndërkombetar i Animacionit organizon shfaqjen e filmave nga java e Kinematografisë afrikane. (Kinema Jusuf Gërvalla, 13:00)

- Kryeministri Albin Kurti pret në takim delegacionin e Fondit Monetar Ndërkombëtar. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:00  - vetëm pamje)

- Ipeshkvia e Prizrenit organizon meshën e shenjtë kushtuar e Imzot Nikë Prelës në 24 vjetorin e kalimit në amshim. (Katedralja “Nëna Terezë”, nga ora 16:00)

- Ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Hykmete Bajrami, së bashku me kryetarin e Komunës së Kamenicës, Qëndron Kastrati, do të mbajnë konferencë të përbashkët për media, lidhur me çështjen e riorganizimit të procesit mësimor në komunën e Kamenicës.  (MAShTI, ora 16:00

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e ekspozitës Infrared: Additions. (Rr. Henrik Bariq, nr 5,  Shtatëmbëdhjetë, Prishtinë, ora 18:00)