14 Korrik 2020

Çmimi i naftës shënoi një ulje tjetër, duke rënë në 45 dollarë për fuçi

New York, 7 shkurt - Çmimi i naftës së papërpunuar Brent shënoi një ulje tjetër të madhe, duke rënë në 45 dollarë për fuçi të premten, pasi vendet e OPEC-ut dhe vendet jo-OPEC nuk arritën të dakordohen për një marrëveshje të re për të bërë frenime më të thella në nivelet e tyre të prodhimit.

Standardi ndërkombëtar shënoi rënie në 45,29 dollarë për fuçi në ora 16:30 (sipas kohës së Evropës Qëndrore) të premten, duke shënuar humbje prej 9,4 për qind. Standardi amerikane West Texas Intermediate (WTI) arriti në të njëjtën kohë 41,77 dollarë për fuçi, duke shënuar një rënie prej 9 për qind.

Të dy standardet treguan disa fitime në orët në vijim, ndërsa Brent u ngjit në 46,11 dollarë për fuçi në orën 19:15 (sipas kohës së Evropës Qëndrore), kurse WTI u rrit në 42,30 dollarë për fuçi.

Grupi i quajtur si OPEC+ dështoi të premten për të arritur një marrëveshje për të bërë frenime shtesë në nivelet e tyre të prodhimit, në mënyrë që të zbuste ndikimin negativ të koronavirusit, i cili i ka shkaktuar probleme ekonomisë globale dhe kërkesë të ulët të naftës në të gjithë botën, duke krijuar kështu një rrezik për një rritje në gatishmërinë e furnizimit të naftës në treg këtë vit.

Përveç frenimit shtesë të prodhimit, mbetet e ende e panjohur nëse OPEC+ do të zgjasë frenimin e prodhimit të saj prej 1,7 milion fuçi në ditë përtej fundit të marsit 2020 dhe nëse Arabia Saudite do të vazhdojë frenimin e saj vullnetar prej 400.000 fuçi në ditë pas përfundimit të tremujorit të tretë.

Nëse të dy shkurtimet nuk tejkalohen, kjo mund të krijojë një furnizim shtesë të naftës prej 2,1 milionë fuçi në ditë nga tremujori i dytë i vitit 2020 e tutje dhe të vazhdojë të ruajë presionin në rënie të çmimit të naftës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)